Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Fabriceren dialyseapparatuur is goede business'

Door Jeroen van Setten 

Makers van medische apparatuur zoals dialysemachines, halen de hoogste winsten in de zorg. In relatieve cijfers zijn de financiële dienstverleners en de farmaceuten winnaar. Dat stelt bureau Gupta Strategist in een onderzoek naar winst, macht en regulering in de Nederlandse gezondheidszorg.

Het bureau analyseerde de jaarverslagen over 2015 binnen alle deelsectoren van de zorg, inclusief die van toeleveranciers zoals ICT-bedrijven, farmaceutische bedrijven en financiële dienstverleners. 

Van de 80 miljard euro die aan zorg wordt uitgegeven,  is volgens Gupta 7 miljard euro nettowinst. Dat is 430 euro per Nederlander. Daarvan komt niet minder dan 1,8 miljard euro terecht bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen hielden 1,5 miljard over en farmaceutische bedrijven 1 miljard. 1,1 miljard euro ging naar de zorgprofessionals. 

Bij financiële dienstverleners in de zorg ligt het winstpercentage tussen de 25 en de 30 procent. Bij de zorgprofessionals is dat 10 à 20 procent. Gupta doet in het rapport geen uitspraken over de redelijkheid van de winsten maar noemt het rapport wel 'Ezeltje strek je' en vindt dat het reguleren van winst maatschappelijk wenselijk kan zijn. Wel vindt het bureau dat op dit moment de mate van winstregulering niet correspondeert met de machtsposities in de zorg. De regulering is volgens Gupta nu juist het zwaarst op de minst machtige deelsectoren.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-03-2017
Bron: Gupta rapport Ezeltje Strek Je | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier