Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Extra begeleiding voor Duitse transplantatiepatiŽntjes

Door Merel Dercksen 

De Medizinische Hochschule Hannover, het grootste centrum voor niertransplantaties bij kinderen in Duitsland, en ziekenfonds Techniker Krankenkasse hebben een overeenkomst gesloten om kinderen uit de deelstaat Niedersachsen die een niertransplantatie ondergaan, intensiever te begeleiden. De kinderen en hun ouders krijgen ook veel meer psychologische en sociaal-maatschappelijke begeleiding.

In het ziekenhuis worden jaarlijks ongeveer twintig kinderen getransplanteerd. In de 40 jaar dat het centrum deze operaties uitvoert, is wel gebleken, dat het voor zowel de kinderen als hun ouders een zware belasting is, die veel vragen oproept. En dat de kinderen andere, intensievere, begeleiding nodig hebben dan getransplanteerde volwassenen. Daarom hebben het ziekenhuis en een groot ziekenfonds de handen ineen geslagen. Zij hebben een overeenkomst gesloten die moet leiden tot geÔntegreerde verzorging en optimale begeleiding. Daarbij gaat het ook om psychische ondersteuning.

Dr. Andreas Tecklenburg, vice-president van de Medizinische Hochschule Hannover, verwacht dat met de geÔntegreerde zorg niet alleen betere resultaten geboekt worden, maar dat de patiŽnten ook sneller hun normale leven weer kunnen oppakken. De kern van de overeenkomst bestaat uit 'sectoroverschrijdende rondomzorg' en nazorg die is toegespitst op de leeftijd van de patiŽnt.

Alle jonge nierpatiŽnten en hun ouders krijgen in de periode rond de transplantatie een eigen casemanager, die 24 uur per dag bereikbaar is. Daarnaast vergoedt het ziekenfonds voor de gezinnen een herstelperiode in een goed aangeschreven revalidatiecentrum. Kinderen van 16 en 17 jaar krijgen extra training om te zorgen dat ze meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid gaan nemen. Daar hoort bijvoorbeeld voorlichting bij over het gebruik van alcohol en drugs in combinatie met medicijnen. Maar ook de ouders van deze tieners krijgen cursussen aangeboden, in de hoop dat ze hun kinderen dan makkelijker volwassen laten worden.

Het verdrag is het eerste in zijn soort in Duitsland. Het is voor onbepaalde tijd aangegaan.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 11-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier