Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Expositie 75 jaar kunstnier in Kampen

Door Anneke van der Stouwe 

Donderdag 9 maart was World Kidney Day, een dag die elk jaar op de tweede donderdag in maart wordt georganiseerd. Wereldwijd, zoals de naam al zegt, en uiteraard ook in Kampen, de stad waar professor doctor Willem Johan Kolff 75 jaar geleden de eerste kunstnier ontwikkelde. Nierpatiënten hoefden niet meer te overlijden aan hun nierziekte. Er was eindelijk een machine die de giftige afvalstoffen uit het lichaam kon verwijderen.

Symposium
Het beloofde een druk programma te worden met boeiende sprekers in de Stadskazerne in Kampen. Een symposium dat recht deed aan verleden, heden, en de toekomst met een draagbare of misschien ooit een implanteerbare kunstnier. Daarnaast droeg John W. Jacobze, voorzitter van de Willem Kolff Stichting, het Kolff archief over aan de gemeente Kampen. Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, opende de Kolff expositie.

Expositie
De expositie in de Plompzaal van de Stadskazerne is een kleine collectie uit de grote verzameling van het Kolff Museum. Dat laatste is gevestigd in de werkkamer van Kolff in het voormalige Ziekenhuis De Engelenbergstichting. Tijdens de expositie is onder andere een replica te zien van de trommelnier, de eerste kunstnier die Kolff ontwikkelde, de wat nieuwere platennier en een moderne dialysemachine. Door de jaren heen is er een complete verzameling van dialysemachines ontstaan.

What you come up with, might save lives someday, W.J. Kolff (1911 - 2009)

Prijzen
Willem Kolff kreeg 127 internationale onderscheidingen waaronder de Lasker Award in 2002. Dit is de hoogste medische onderscheiding in de VS. Een jaar later ontving hij de Russ Award en aan de prijzen was zoveel geld verbonden dat Kolff dáár nu weer niet zo blij mee was: hij kwam in het hoogste belastingtarief. Willem Kolff realiseerde in de VS ook al vakantiedialyse. Samen met nierpatiënten ging hij op pad en er werden rustdagen ingepland om het bloed weer te zuiveren met de eerste draagbare kunstnier. Voor dit initiatief ontving Kolff een medaille. De prijzen zijn allemaal te zien in de expositieruimte. In totaal 14 panelen en/of vitrines en een 9 minuten durende film. Wereldwijd zijn er drie Willem Kolff musea: in Salt Lake City, Washington en Kampen.

Expositie 'De omwenteling die in Kampen begon' is geopend van 9 maart - 8 april 2017 in de Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen.

Kolff Museum (alleen op afspraak), voormalige Engelenbergstichting, Engelenbergplantsoen 7, Kampen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-03-2017 | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


foto replica trommelnier: Anneke van der Stouwe

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier