Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Expositie 75 jaar kunstnier in Kampen

Door Anneke van der Stouwe 

Donderdag 9 maart was World Kidney Day, een dag die elk jaar op de tweede donderdag in maart wordt georganiseerd. Wereldwijd, zoals de naam al zegt, en uiteraard ook in Kampen, de stad waar professor doctor Willem Johan Kolff 75 jaar geleden de eerste kunstnier ontwikkelde. Nierpatiënten hoefden niet meer te overlijden aan hun nierziekte. Er was eindelijk een machine die de giftige afvalstoffen uit het lichaam kon verwijderen.

Symposium
Het beloofde een druk programma te worden met boeiende sprekers in de Stadskazerne in Kampen. Een symposium dat recht deed aan verleden, heden, en de toekomst met een draagbare of misschien ooit een implanteerbare kunstnier. Daarnaast droeg John W. Jacobze, voorzitter van de Willem Kolff Stichting, het Kolff archief over aan de gemeente Kampen. Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, opende de Kolff expositie.

Expositie
De expositie in de Plompzaal van de Stadskazerne is een kleine collectie uit de grote verzameling van het Kolff Museum. Dat laatste is gevestigd in de werkkamer van Kolff in het voormalige Ziekenhuis De Engelenbergstichting. Tijdens de expositie is onder andere een replica te zien van de trommelnier, de eerste kunstnier die Kolff ontwikkelde, de wat nieuwere platennier en een moderne dialysemachine. Door de jaren heen is er een complete verzameling van dialysemachines ontstaan.

What you come up with, might save lives someday, W.J. Kolff (1911 - 2009)

Prijzen
Willem Kolff kreeg 127 internationale onderscheidingen waaronder de Lasker Award in 2002. Dit is de hoogste medische onderscheiding in de VS. Een jaar later ontving hij de Russ Award en aan de prijzen was zoveel geld verbonden dat Kolff dáár nu weer niet zo blij mee was: hij kwam in het hoogste belastingtarief. Willem Kolff realiseerde in de VS ook al vakantiedialyse. Samen met nierpatiënten ging hij op pad en er werden rustdagen ingepland om het bloed weer te zuiveren met de eerste draagbare kunstnier. Voor dit initiatief ontving Kolff een medaille. De prijzen zijn allemaal te zien in de expositieruimte. In totaal 14 panelen en/of vitrines en een 9 minuten durende film. Wereldwijd zijn er drie Willem Kolff musea: in Salt Lake City, Washington en Kampen.

Expositie 'De omwenteling die in Kampen begon' is geopend van 9 maart - 8 april 2017 in de Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen.

Kolff Museum (alleen op afspraak), voormalige Engelenbergstichting, Engelenbergplantsoen 7, Kampen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-03-2017 | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


foto replica trommelnier: Anneke van der Stouwe

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier