Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Experimenteel medicijn vermindert cysten in cystenieren

Door Jeroen van Setten 

Onderzoekers van het Kinderziekenhuis in Boston (VS) zijn erin geslaagd de vorming van met vloeistof gevulde cysten in nieren te stoppen. Ze deden dit bij muizen met cystenieren en gebruikten daarbij een nieuw, vooralsog experimenteel, medicijn.

Polycystische nieren vormen de meest voorkomende erfelijke afwijking die leidt tot nierfalen. Er is op dit moment geen enkele behandeling beschikbaar die het geleidelijke maar meedogenloze verlies van de nierfunctie dat daarbij hoort een halt toeroept. PatiŽnten raken vrijwel altijd aangewezen op dialyse of transplantatie.

De onderzoekers blokkeerden met behulp van zogenaamde c-remmers een specifiek gen dat bij 85 procent van de cystenierpatiŽnten gemuteerd is. De c-remmers werken meer specifiek dan de mTOR-remmers waar eerder mee werd geŽxperimenteerd. Bij die onderzoeken bleek de toxiciteit van de mTOR-remmers te groot in vergelijking met de positieve effecten op de cystenvorming.

'Deze studie geeft ons een nieuw therapeutisch doel bij cystenieren', zegt onderzoeker Jordan Kreidberg. 'Als we meer ondersteunende gegevens bij muizen krijgen, kan dit de basis vormen voor een klinische studie, wellicht gecombineerd met mTOR-remmers, bij mensen.'

Een uitgebreid artikel in het Engels is te vinden op Science Daily.

sterren Gepubliceerd: woensdag 15-09-2010
Bron: Journal of Clinical Investigation | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier