Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Everolimus toch niet voor Engelse nierkankerpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

In de laatste weken van haar bestaan heeft het Engelse NICE nog twee flinke klappen uitgedeeld aan de Zwitserse farmaceut Novartis. Het kankergeneesmiddel Afinitor (everolimus) mag in Engeland niet worden gebruikt. Ook Glivec, een middel tegen maagtumoren van dezelfde fabrikant, komt er niet in.

De kostenwaakhond van het Engelse gezondheidssysteem heeft beslist dat Afinitor niet als tweedelijns optie voor de behandeling van gevorderd niercelcarcinoom mag worden gebruikt. Het besluit volgt op het al eerder ingenomen standpunt dat het geneesmiddel 'niet genoeg voordelen biedt voor patiŽnten om de hoge kosten te rechtvaardigen'.

Novartis probeerde nog een deal te sluiten met NICE. De farmaceut wil de eerste behandeling gratis verstrekken en volgende behandelingen tegen kostprijs leveren (5 procent onder de normale prijs), maar NICE ziet daarin geen reden haar beleid te wijzigen.

Afinitor zou de overleving met meer dan drie maanden verlengen in vergelijking met de beste ondersteunende zorg. Het middel werd vorig jaar in de EU goedgekeurd als tweedelijns behandeling in een volle markt op dit gebied. Pfizer levert zowel Sutent als Torisel bij uitgezaaide vormen van nierkanker en GlaxoSmithKline's Votrient werd onlangs goedgekeurd door de Europese regelgevers voor dezelfde indicatie.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 27-11-2010
Bron: InPharm | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier