Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eventjes naar Nederland...

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Afgelopen week vertrokken vier (!) vriendinnen 'even' naar Nederland. Zo'n goedkoop ticket van Transavia konden ze niet voorbij laten gaan. Helaas ging Marjo haar moeder begraven, Helga wilde haar jongste kleinzoon nog even bewonderen, Ina moest met de kleinkinderen Sinterklaas vieren en Corry is dol op echte Kerst-sfeer en gaat dus, vooral in Duitsland, kerstmarkten bezoeken.

Ben ik jaloers? Niet echt. Hooguit benijd ik het gemak waarmee zij er tussenuit wippen, man, huis en haard zorgeloos achterlatend. Oké, zo'n tripje zit er voor mij niet in, ik laat Ad niet alleen achter. En een 'last-minute' samen is helemaal niet aan de orde. Dat heb ik bij de voorbereidingen voor onze 'Tour de Pays-Bas' inmiddels wel gemerkt.

Enkele jaren geleden had ik in het Utrechtse al eens geïnformeerd naar dialyse-mogelijkheden voor Ad, maar kreeg steevast nul op het rekest als ik meldde dat wij in Frankrijk wonen. De MRSA-fobie laait dan meteen op. Ik kreeg werkelijk schokkende reacties te horen. Of je nu schoon bent of niet... ze hebben er gewoon geen zin in.

Wij zijn daarom bijzonder blij dat het Meander Ziekenhuis in Amersfoort Ad zo gastvrij wil ontvangen, uiteraard wèl met een Franse verklaring 'vrij van MRSA'. Hij hoeft niet in quarantaine, want het zal je maar gebeuren dat je, als 'gezonde' dialysepatiënt, juist een besmetting oploopt in een isolatie-kamer waar alle verdachte gevallen worden ondergebracht!!

Vervolgens zocht ik een vakantie-onderkomen in Amersfoort of omgeving. Ondanks het feit dat ik redelijk vroeg was kon ik nog net de laatste bungalow reserveren op een groot recreatiepark in Doorn.

Laat dit nu een zeer bekend park zijn waar de één als kind al op vakantie ging en de ander onlangs nog bivakkeerde op zoek naar een huis in Nederland. Er wonen zelfs een paar kennissen in de buurt die er regelmatig joggen of met de hond wandelen. Lovende woorden, we schijnen een goede keuze te hebben gemaakt.


Gezien de medische achtergrond van Ad leek ons een annuleringsverzekering geen overbodige zaak, dus ging ik op zoek naar een Nederlandse maatschappij om die af te sluiten.

Woonachtig in het buitenland is dat dus niet mogelijk. In Frankrijk kun je zo'n verzekering alleen afsluiten als je je vakantie via een reisbureau regelt of privé de verblijfskosten met je credit-card betaalt. Hiertoe bleek echter de "ontvangende partij" elektronisch niet te zijn uitgerust.

Na lang rondbellen vond ik een maatschappij die het risico wilde nemen. Maar bij het invoeren van de gegevens meldde de computer een leeftijdslimiet van 69 jaar. En daar schiet mijn geliefde, dankzij zijn dialyse, al ruim overheen!!

Uiteindelijk heeft het recreatiecentrum een verzekering kunnen afsluiten en ons schriftelijk bevestigd dat, indien noodzakelijk, bij annulering de verblijfskosten vergoed zullen worden.

U begrijpt dat het emotioneel weer even een stevige confrontatie was. Dialysepatiënten (en hun partners) worden naast het ongemak van dialyseren en bijbehorende katers met nog meer frustraties geconfronteerd. U hoogstwaarschijnlijk niet onbekend.

En we zijn nog niet klaar! Na de feestdagen ga ik blijmoedig verder met het regelen van vervoer naar en in Nederland, de Franse en Nederlandse ziektekostenverzekering en een oppas-echtpaar in huis. En wellicht zelfs in een Nederlandse ambiance, want ook hier is sneeuw gevallen zij het niet zoveel als in Nederland.

Bonnes fêtes à tous et à bientôt

Nanny http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 18-12-2010 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier