Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

Door Redactie NierNieuws 

De European Kidney & Health Alliance (EKHA, Associatie van Europese Nierverenigingen) houdt een online onderzoek naar de vraag hoe nierpatiënten in Europa een keuze maken voor nierfunctievervangende therapie. De resultaten worden in april gepresenteerd op het Europees Nierenforum, samen met een oproep tot actie aan de administratieve en politieke wereld om eventuele ongelijkheden in de toegankelijkheid en de keuze van behandeling voor patiënten in de EU weg te werken.

Het onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: een voor patiënten en een voor professionals. Beide sluiten op 1 april, tot die tijd is het nog mogelijk de vragen te beantwoorden. De nadruk in de vragenlijsten ligt op of er voldoende voorlichting is, of alle vormen van behandeling mogelijk zijn en of daar bijvoorbeeld financiële drempels opgeworpen worden. Het uiteindelijke globale doel is om een beeld te vormen van de keuzemogelijkheden voor patiënten (of het tekort daaraan) in een aantal geselecteerde lidstaten van de EU en om na te gaan hoe deze bevindingen zich verhouden tot de duurzaamheid van de behandeling, de gezondheidseconomie, de patiëntenuitkomst en hun levenskwaliteit.

Clim van Daelen van de NVN: 'Het gaat echt om een inventarisatie, geen diepgravend onderzoek. Wij vinden het belangrijk om verschillen in de EU op de agenda van EU-beleidsmakers te krijgen. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging de oproep om de vragenlijst in te vullen.'

De vragenlijst voor patiënten vindt u hier.

De vragenlijst voor zorgprofessionals vindt u hier.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-03-2017 | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier