Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

Door Redactie NierNieuws 

De European Kidney & Health Alliance (EKHA, Associatie van Europese Nierverenigingen) houdt een online onderzoek naar de vraag hoe nierpatiënten in Europa een keuze maken voor nierfunctievervangende therapie. De resultaten worden in april gepresenteerd op het Europees Nierenforum, samen met een oproep tot actie aan de administratieve en politieke wereld om eventuele ongelijkheden in de toegankelijkheid en de keuze van behandeling voor patiënten in de EU weg te werken.

Het onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: een voor patiënten en een voor professionals. Beide sluiten op 1 april, tot die tijd is het nog mogelijk de vragen te beantwoorden. De nadruk in de vragenlijsten ligt op of er voldoende voorlichting is, of alle vormen van behandeling mogelijk zijn en of daar bijvoorbeeld financiële drempels opgeworpen worden. Het uiteindelijke globale doel is om een beeld te vormen van de keuzemogelijkheden voor patiënten (of het tekort daaraan) in een aantal geselecteerde lidstaten van de EU en om na te gaan hoe deze bevindingen zich verhouden tot de duurzaamheid van de behandeling, de gezondheidseconomie, de patiëntenuitkomst en hun levenskwaliteit.

Clim van Daelen van de NVN: 'Het gaat echt om een inventarisatie, geen diepgravend onderzoek. Wij vinden het belangrijk om verschillen in de EU op de agenda van EU-beleidsmakers te krijgen. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging de oproep om de vragenlijst in te vullen.'

De vragenlijst voor patiënten vindt u hier.

De vragenlijst voor zorgprofessionals vindt u hier.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-03-2017 | Nog geen reacties
Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen. U kunt Wisselwerking lezen door een abonnement te nemen, een proefnummer aan te vragen of lid te worden van de NVN: https://www.nvn.nl/nieuws/en-toen-was-er-corona/ Via voorgaand linkje kunt u eveneens de column over social distancing lezen. De nieuwe uitgave verschijnt donderdag 16 april.

Nederland voert internationale database aan in strijd tegen COVID-19 bij nierpatiŽnten »

Europese artsen en onderzoekers, onder Nederlandse aanvoering, hebben een internationale database opgezet. Hierin verzamelen ze gegevens van dialysepatiënten en getransplanteerden die met COVID-19 besmet zijn. Het doel is deze patiënten beter te kunnen behandelen. Nierpatiënten behoren tot de risicogroep in de huidige pandemie. Hierbinnen zijn dialysepatiënten en degenen die afweeronderdrukkende medicatie slikken extra kwetsbaar.

Lees meer »

Nieuwe apps helpen bij corona-management »

Nu besmettingen met Covid-19 (corona) serieuze sociale gevolgen hebben en tot een zware belasting van de zorgsector hebben geleid, duiken er verschillende apps op die hier een beetje verlichting in proberen te brengen. Het doel is steeds in grote lijnen: zorgen dat mensen met verdachte symptomen tijdig contact opnemen met een zorgverlener, maar ook dat mensen met een gewone verkoudheid, dat niet onnodig doen.

Lees meer »


EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier