Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

Door Redactie NierNieuws 

De European Kidney & Health Alliance (EKHA, Associatie van Europese Nierverenigingen) houdt een online onderzoek naar de vraag hoe nierpatiënten in Europa een keuze maken voor nierfunctievervangende therapie. De resultaten worden in april gepresenteerd op het Europees Nierenforum, samen met een oproep tot actie aan de administratieve en politieke wereld om eventuele ongelijkheden in de toegankelijkheid en de keuze van behandeling voor patiënten in de EU weg te werken.

Het onderzoek bestaat uit twee vragenlijsten: een voor patiënten en een voor professionals. Beide sluiten op 1 april, tot die tijd is het nog mogelijk de vragen te beantwoorden. De nadruk in de vragenlijsten ligt op of er voldoende voorlichting is, of alle vormen van behandeling mogelijk zijn en of daar bijvoorbeeld financiële drempels opgeworpen worden. Het uiteindelijke globale doel is om een beeld te vormen van de keuzemogelijkheden voor patiënten (of het tekort daaraan) in een aantal geselecteerde lidstaten van de EU en om na te gaan hoe deze bevindingen zich verhouden tot de duurzaamheid van de behandeling, de gezondheidseconomie, de patiëntenuitkomst en hun levenskwaliteit.

Clim van Daelen van de NVN: 'Het gaat echt om een inventarisatie, geen diepgravend onderzoek. Wij vinden het belangrijk om verschillen in de EU op de agenda van EU-beleidsmakers te krijgen. Daarom steunen wij als patiëntenvereniging de oproep om de vragenlijst in te vullen.'

De vragenlijst voor patiënten vindt u hier.

De vragenlijst voor zorgprofessionals vindt u hier.

sterren Gepubliceerd: maandag 27-03-2017 | Nog geen reacties
Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.

De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk. Tri Nguyen zegt zelfs: 'Ik maak graag tijd vrij om een patiënt te ontvangen. Als een patiënt van het UMCU interesse heeft om zijn of haar nierbiopt te bekijken, kan hij of zij de nefroloog vragen contact met mij op te nemen. Samen met de patiënt kijk ik dan naar de digitale beelden en vertel ik wat we zien.'

Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 13 augustus op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Wisselwerking: Social distancing nieuwe stijl »

Lachen is gezond. Ook in coronatijd is het belangrijk om te blijven lachen. Humor kan kracht geven bij stress en onzekerheid. Daarom een grappige column over social distancing op onverwachte wijze in de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). En verder: veel aandacht voor de impact van corona op nierpatiënten. Maar ook informatie over andere onderwerpen, zoals wat een podotherapeut voor dialyse- en diabetespatiënten kan betekenen.

Lees meer »


EU-brede inventarisatie nierfunctievervangende behandeling

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier