Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ethanol tweede keus bij sclerotherapie enkelvoudige niercysten

Door Merel Dercksen 

Enkelvoudige cysten in een nier kunnen behandeld worden met een therapie, waarbij ze eerst leeggezogen worden en vervolgens met een vloeistof geÔnjecteerd. Hierdoor verschrompelen ze. Onderzoekers van een universiteit in Seoel, Zuid-Korea, vergeleken twee verschillende stoffen die hiervoor gebruikt kunnen worden. De voor dit doel meest gebruikte stof geeft een zeer goed resultaat, maar een ander middel blijkt in bijna honderd procent van de gevallen succesvol. De behandeling van enkelvoudige niercysten kan dus nog beter.

Enkelvoudige niercyste Foto:The Royal College of Surgeons of Edinburgh

Enkelvoudige cyste in nier

Bij de bedoelde behandeling, sclerotherapie, wordt voor niercysten vaak gebruik gemaakt van ethanol. Dit is een onschuldig middel, dat bewezen resultaat geeft bij eenvoudige cysten in de nier. Voor cysten op andere plaatsen in het lichaam, wordt dezelfde methode toegepast maar dan met OK-432. Dit is een benaming voor de stof picibanil, een antibioticum. Het gebruik van dit middel als medicijn is nog wel in een testfase.

Urologen van de Yonsei universiteit in Seoel vergeleken de effectiviteit van ethanol en OK-432 bij eenvoudige cysten in de nier. De eerste groep patiŽnten die aan de studie deelnam, bestond uit 41 mensen die in totaal 50 cysten hadden. Zij kregen allemaal minstens twee injecties met ethanol in die cysten. De tweede groep bestond uit 48 patiŽnten met 61 cysten en kreeg een injectie met OK-432. Vervolgens werden ze een jaar gevolgd, om te controleren hoe de cysten hierop reageerden. De onderzoekers spreken van een succesvolle behandeling als de cyste met minimaal 70 procent krimpt en de klachten van de patiŽnt verdwijnen.

Uit scans en echo's bleek, dat in de eerste groep uiteindelijk 84 procent van de behandelingen succesvol was. Maar in de tweede groep, die behandeld was met OK-432, was dat 98,4 procent. Vooral bij zeer grote cysten, met een inhoud van meer dan 500 ml, werkt OK-432 beter. Het aantal complicaties bij grotere cysten was groter in groep 1.

De onderzoekers concluderen dat sclerotherapie van eenvoudige niercysten met OK-432 eenvoudiger is, omdat het maar eenmalig hoeft en het veiliger en effectiever is dan de gangbare behandeling met ethanol.

Uit ander Koreaans onderzoek blijkt dat met acetaatzuur vergelijkbare resultaten behaald worden als met OK-432. Bij deze behandeling treden ook wel complicaties op, maar die bestaan slechts uit pijn op de prikplaats en misselijkheid.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 20-01-2009
Bron: The Journal of Urology | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier