Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Eten tijdens de dialyse geen goed idee'

Door Merel Dercksen 

In steeds meer dialysecentra mogen patiënten eten, vaak ook tijdens de behandeling. Het helpt om (eiwit)ondervoeding tegen te gaan. Maar dr. Rajiv Agarwal, hoogleraar aan de Indiana University School of Medicine en onder andere bekend van zijn onderzoek naar hoge bloeddruk bij nierpatiënten, vindt dat dat moet stoppen.

In een blog gaat Agarwal in op de materie, waarover nog geen volledige consensus is bereikt. Om met zijn woorden te spreken: 'het is omgeven met substantiële controverse'. Niet zo verwonderlijk, volgens Agarwal, dat er zoveel verschillen tussen centra bestaan.

Hij ontkent niet dat extra eten goed kan zijn om ondervoeding te voorkomen of verminderen, maar heeft twee belangrijke tegenargumenten. Beide zijn, net zoals de genoemde voordelen, gebaseerd op een beperkte hoeveelheid data.

 1. Er is bewijs dat eten tijdens de dialyse een klinisch significante daling in de bloeddruk veroorzaakt en het risico op een te lage bloeddruk verhoogt. Een te lage bloeddruk tijdens dialysesessies gaat gepaard met een hoger sterfterisico.
 2. Eten tijdens de dialyse maakt de dialyse minder efficiënt, terwijl een maaltijd twee tot drie uur voor de dialyse dit effect niet heeft.

Voldoende reden om te stoppen met het aanbieden van eten tijdens de dialyse, vindt Agarwal. Uiteraard vindt hij ook dat er meer onderzoek moet komen. Tot die tijd kunnen dialyseaanbieders 'in plaats van het wijdverbreide gebruik van eten tijdens de dialyse aan te moedigen en daarmee het risico op complicaties te vergroten, beter focussen op adequate calorie-intake door onze patiënten in de tijd die ze niet op de dialyse zijn'.

Dr. Chris Hagen, nefroloog in het Meander MC, kent de problematiek maar ziet het niet zo zwart-wit. 'De gedachte is dat bij eten de bloedvaten in het splanchnicusgebied (rondom de ingewanden - red.) uitzetten en er minder bloed beschikbaar is voor het hart. Bij ons in het Meander MC geldt: eten tijdens de hemodialysebehandeling mag bij hemodynamisch stabiele patiënten. Die krijgen zelfs een broodje van ons ziekenhuis (en bij uitzondering een warme maaltijd, op indicatie). Maar patiënten met lage bloeddrukken krijgen het niet, zij eten vaak een broodje na de dialyse. Kortom: maatwerk per patiënt.'

sterren Gepubliceerd: woensdag 22-03-2017
Bron: AJKDblog | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Tink
  22-03-2017 10:59

  Juist: maatwerk! Ik had bij eten tijdens dialyse geen last van bloeddrukdalingen, dus die tosti ham-kaas was mťťr dan welkom (ik was inderdaad ondervoed dus elke calorie die er dan in gaat is meegenomen). Anderen die daar wel last van hadden wisten dat zelf ook en bestelden de tosti niet.
  Kopje soep behoorde trouwens ook tot de mogelijkheden en natuurlijk thee/koffie/ranja.

 • T. Vogels , Eindhoven
  22-03-2017 09:03

  Helemaal mee eens Janneke,
  We weten dat juist na het aansluiten bij veel patiŽnten de cognitieve aandacht afneemt. Maar veel patiŽnten komen toch niet graag terug voor afspraken....
  ook vervoer is dan vaak een probleem.

 • Janneke Bresser-Keijzers, Eindhoven
  22-03-2017 08:52

  Een ander ding wat hiermee samenhangt: veel vindt al plaats op de dialysestoel, tijdens de dialyse: artsenbezoek, maatschappelijk werk gesprekjes, allerlei soorten voorlichting. Bij (voormalig) kankerpatienten is de zorg rondom en na de chemo's veel breder. Daarmee bedoel ik dat er juist buiten de dialyses om zorg voor de dialyse-patient moet zijn: De patient moet dan wel extra terugkomen maar ik denk dat de informatie beter beklijft. En misschien dat er online of via thuisbezoek ook behandeling mogelijk moet zijn, bijvoorbeeld veel meer telefonisch of via thuisbezoeken

 • T. Vogels, Eindhoven
  22-03-2017 08:16

  Ben het helemaal eens met dr. Hagen; het is een open deur maar nierfalen kent vele achtergronden en de co-mobiliteiten spelen vaak ook een doorslaggevende rol in de gehele behandeling. Proefondervindelijk wisten we al wel dat het voor sommige patiŽnten slecht bekomt om te eten. Onderzoek wat het mechanisme probeert aan te tonen is in dit opzicht altijd welkom om die zorg op maat zonder trial-and-error te bereiken.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »


'Eten tijdens de dialyse geen goed idee'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier