Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ernstige complicatie buikvliesspoeling is te voorspellen

Door Merel Dercksen 

De ernstige complicatie EPS bij peritoneale dialyse, waarbij het buikvlies verhardt en onbruikbaar wordt, kan voorspeld worden stellen Britse onderzoekers. Al enige jaren voordat er sclerose optreedt, neemt de functie van het buikvlies van deze patiŽnten duidelijk af.

Bij nierpatiŽnten die behandeld worden met buikvliesspoeling, kan als complicatie peritoneale sclerose (EPS) optreden. Hierbij verhardt het buikvlies, waardoor het onbruikbaar wordt voor dialyse. In ernstige gevallen is deze complicatie zelfs dodelijk. Hoe langer een patiŽnt dialyseert, hoe groter het risico op EPS wordt. Er is steeds meer aandacht voor. Zo zijn Nederlandse nefrologen vorig jaar een landelijke registratie van EPS gestart.

Ook in Groot-BrittanniŽ houden artsen zich ermee bezig. In Stoke on Trent hebben ze geprobeerd te achterhalen welke factoren EPS kunnen voorspellen. Daarvoor bestudeerden ze de veranderingen in de functie van het buikvlies door de tijd heen, bij patiŽnten bij wie op den duur EPS was opgetreden. Al deze patiŽnten matchten ze met vier controlepersonen die in leeftijd en dialyseduur vergelijkbaar waren, maar geen last hadden van peritoneale sclerose.

Bij alle deelnemers aan het onderzoek steeg de dialysaat/plasma creatinineratio naarmate ze langer dialyseerden. Een verschil tussen de patiŽnten met en zonder EPS vonden de onderzoekers alleen op het moment dat de eersten moesten stoppen met buikspoeling. Maar de ultrafiltratiecapaciteit, de mate waarin via het buikvlies overtollig vocht verwijderd kan worden, was bij de patiŽnten die EPS zouden gaan ontwikkelen al ten minste twee jaar voor het zo ver was, duidelijk slechter dan bij de controlepersonen. De patiŽnten met EPS hadden daaraan voorafgaand niet vaker buikvliesontsteking dan de anderen. Ook de eiwitklaring was niet wezenlijk anders dan bij patiŽnten die geen EPS ontwikkelden.

Met behulp van de reguliere tests om de functie van het buikvlies te beoordelen, kunnen de meeste patiŽnten die een verhoogd risico op EPS lopen geÔdentificeerd worden voor het daadwerkelijk zo ver is. Ruim voor die tijd neemt de ultrafiltratiecapaciteit al significant af.

sterren Gepubliceerd: maandag 28-06-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier