Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ernstige bijwerkingen behandeling nierkanker aanwijzing voor grotere overlevingskans

Door Gerard Kok 

Omdat niercelkanker niet goed te behandelen is met standaard chemotherapie, wordt deze vorm van kanker behandeld door middel van gerichte therapie. Bij gerichte therapie wordt de groei van de tumor op moleculair niveau door medicijnen gestopt. Het is echter vooralsnog niet duidelijk of wat het effect van de bijwerkingen bij deze behandeling op het uiteindelijke resultaat hiervan is. Franse artsen hebben hiernaar onderzoek gedaan voor twee medicijnen die voor de behandeling van niercelkanker worden gebruikt: sunitinib (Sutent) en sorafenib (Nexavar).

Sunitinib en sorafenib zijn beide medicijnen die ernstige bijwerkingen kunnen geven, hoewel de meeste patiŽnten ze over het geheel genomen goed verdragen. Voor het onderzoek bekeken de artsen de gegevens van patiŽnten die waren behandeld met sunitinib en sorafenib. De bijwerkingen die tijdens de behandeling waren geconstateerd werden door de onderzoekers geclassificeerd volgens de Common Terminology Criteria for Adverse Events (CTCAE), een systeem met 5 schalen om bijwerkingen van chemotherapie naar ernst in te delen (1 is mild, en 5 is zeer ernstig). Na statistische beoordeling van de aldus verkregen gegevens bleek dat patiŽnten die ernstiger bijwerkingen (schaal 3 en 4) hadden ondervonden, een grotere overlevingskans hadden dan patiŽnten die milde bijwerkingen hadden.

PatiŽnten die met sunitinib of sorafenib tegen niercelkanker worden behandeld, en die ernstige bijwerkingen als gevolg van deze medicijnen ondervonden, hadden ook meer overlevingskans. Wellicht dat in hun geval de medicijnen op beide fronten (het stoppen van de groei van de tumor, en van de bijwerkingen) 'effectiever' waren.

sterren Gepubliceerd: donderdag 26-01-2012
Bron: British Journal of Cancer | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier