Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Er valt makkelijk veel te besparen bij VWS

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Huisartsen vallen massaal over de beloning van een interim-manager bij de Nederlandse PatiŽnten Consumenten Federatie (NPCF) en het Algemeen Dagblad volgt in hun kielzog. Maar waarom eigenlijk? Toen NPCF-directeur Iris van Bennekom (VVD) vorig jaar dan eindelijk bij het ministerie van VWS aan de slag ging, in de door haar zo felbegeerde functie van directeur Langdurige Zorg, was haar opvolging kennelijk een probleem. De NPCF huurde daarom Martin Vermeer in en trachtte zo goed en kwaad als het ging de organisatie op de been te houden.

Dat zoiets geld kost is niet meer dan logisch. En 145.000 euro lijkt me nu ook weer niet zo'n geweldig bedrag dat daarover zoveel stampij (volgens de Telegraaf 'een rel') gemaakt hoeft te worden. Zelfs niet als daar later nog eens 88.000 Euro bijkomt. Uit de door Klink aan de Kamer overlegde cijfers blijkt bovendien niet wat de man voor dat bedrag gedaan heeft en hoelang hij ervoor gewerkt heeft. Wellicht heeft hij veel goeds gedaan en doet hij dat nog steeds. Daarover heb ik dus geen mening.

Maar ik heb wel een mening over de zin en het nut van de NPCF als organisatie in het veld van de zorg in Nederland. De toegevoegde waarde van de NPCF is zo niet nihil, dan toch wel uiterst gering. Ik ken niemand die mij kan uitleggen wat patiŽnten en hun belangenorganisaties opschieten met het bestaan van deze 'koepelorganisatie'. Een vazal van het Ministerie van VWS, die zich alleen uit naam bezighoudt met de verdediging van patiŽntenbelangen en waarvan maar een beperkt aantal patiŽntenorganisaties lid is.

Vorig jaar had dus geen 2,3 ton, maar bijna 3 miljoen bespaard kunnen worden. Door de NPCF op te heffen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-06-2009 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • MeTZelf, NL
    14-06-2009 23:41

    Voeg daaraan toe dat de meeste ďpatiŽntenorganisatiesĒ draaien op subsidies van de farmaceutische industrie, zoniet vanuit de industrie zijn opgericht, en het beeld dringt zich op dat de functie van de NPCF is het in stand houden van de schijn van democratie.

  • Aris Jan, IJsselstein
    14-06-2009 15:35

    Als Niernieuws even tendentieuze en relachtige teksten gaat plaatsen als AD en Telegraaf zonder goed te onderzoeken wat de NPCF nu eigenlijk doet, waar blijven we dan? De NVN is lid van de CG-raad, een zelfde "club" met wel aanwijsbare resultaten? En wat is een klein aantal patiŽntenorganisaties als daar wel de 6 grootse van Nederland lid van zijn?
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier