Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Er jeukt iets aan dit onderzoek

Door Merel Dercksen 

Redactioneel commentaar

Uit een groot onderzoek, uitgevoerd onder patiënten van een Amerikaanse dialysegigant, komt als resultaat dat hemodialysepatiënten die veel last van jeuk zeggen te hebben, gemiddeld meer dialysesessies missen dan patiënten die weinig of geen last van jeuk hebben.

Jeuk is vervelend, jeuk is hinderlijk of jeuk is zelfs een ernstige verstoring van het levensgenot. Maar naast dat het onderzoek gefinancierd is door een farmaceutisch bedrijf dat bezig is om een medicijn tegen jeuk bij dialysepatiënten te ontwikkelen, kunnen er nog wel wat vragen gesteld worden bij de interpretatie van dit onderzoek. Zoals: het verschil in gemiste dialysesessies bedraagt gemiddeld 2,6 per jaar. Dat is misschien significant, maar is het ook echt relevant? En: jeuk is (deels) een subjectieve ervaring. De onderzoekers reppen niet van een mogelijke 'bias' waarbij de mate van zelfgerapporteerde jeuk mogelijk afhankelijk is van andere factoren, die toevallig ook het missen van dialysesessies veroorzaken.

Tijdens een bijeenkomst van de National Kidney Foundation hebben de onderzoekers hun studie gepresenteerd en ze concluderen dat het verband zodanig is dat jeuk een significante en onafhankelijke voorspeller van dialysetrouw is. 'Gegeven dat er een verband is tussen lange intervals tussen twee dialysesessies en sterfte, moet de relatie tussen intervals tussen dialysesessies, gemiste sessies en jeuk verder onderzocht worden,' schrijven ze. Er moet aandacht zijn voor jeuk, als belangrijk aspect van de kwaliteit van leven.

Maar mondeling gaan ze verder: dr. Mahesh Krishnan, hoofd klinisch onderzoek bij DaVita, stelde in zijn toelichting dat als artsen 'de kwaliteit van leven kunnen verbeteren, dat een positief effect kan hebben op het streven ervoor te zorgen dat alle patiënten hun behandeling volledig ondergaan'. Met andere woorden: als we ervoor kunnen zorgen dat dialysepatiënten minder jeuk hebben, zullen ze minder dialysesessies missen. 

Maar als het aantal getelde gemiste sessies dan toch relevant is; is het dan niet gewoon andersom: dialysepatiënten die meer sessies overslaan, hebben meer last van jeuk?

sterren Gepubliceerd: donderdag 11-04-2013 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • T. Vogels, Veldhoven
    12-04-2013 08:30

    Da's inderdaad ook de eerste gedache die bij mij opkwam, jeuk is ontzettend naar en kan een enorme last vormen in het dagelijkse leven. Echter de oozraak van de jeuk kan enorm veel verschilende redenen hebben. Die kan gewoonweg in een slechte behandeling liggen (onderdialyse), onvoldoende medische hulp/ inschattingsfouten arts qua medicatie. Mar het kan ook in de patient gelegen zijn, dieetoverschrijding / medicatie niet innemen en zo zijn er wellicht nog meerdere te noemen. Het feit dat voor veel patienten dialyse als geen pretje wordt ervaren en zo min mogelijk willen dialyseren is al jaren een predictor voor hogere mortaliteit. Met name in de US is daarnaast toegang tot faciliteiten en soms zeer gebrekkige financiering van medicatie nog een extra reden dit gebeuren eens gespiegeld te bekijken.
    Want van een gemiste dialyse krijg je zeker niet minder jeuk! Het verhoogt wel de kans jeuk te krijgen....
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier