Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

En de winnaar is...

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Van de initiatiefnemer van de mediarace, de Bekende Nederlander Ab O., wordt de laatste weken vrijwel niets meer vernomen. Hij liet het gisteren ook aan Roel Coutinho van het RIVM over om te vertellen wat we allemaal eigenlijk al weten: De Mexicaanse griep is niet veel anders dan een 'gewone zomergriep'.

De consequenties van deze plotselinge koerswijziging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuhygiŽne (RIVM) zijn op zich niet zo groot. We gaan gewoon door met ademhalen en zijn opgelucht dat het allemaal wel meevalt. Binnen een week ben je meestal weer beter en Tamiflu hoeft niet meer door iedereen met een griepje te worden genomen. Alleen het, waarschijnlijk beperkte, economische probleem kan nog wat roet in het eten gooien. Kortom, in het najaar zien we wel weer.

Dat onder druk van de paniek, hevig aangewakkerd door de genoemde Ab O., door de minister van Volksgezondheid voor honderden miljoenen Euros twee vaccins per Nederlander zijn aangeschaft, daarover heeft niemand het meer. Het is nu tenslotte nog maar de vraag of het verstandig is iedereen te vaccineren. Ook een nieuw vaccin kent zijn, nog onbekende, bijwerkingen. En gezien de mildheid van deze griep is het bepaald niet ondenkbaar dat voor velen het middel erger zal zijn dan de kwaal.

De grote winnaar van deze bergetappe is natuurlijk de farmaceutische industrie. Een order van een dergelijke omvang, geschat 300 miljoen Euro belastinggeld, is in economisch slechte tijden een fijne opsteker. En in het onwaarschijnlijke geval dat er in de contracten die Klink gesloten heeft ontsnappingsclausules zitten, zullen die zeker niet kosteloos zijn.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 08-08-2009 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier