Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Elk overgewicht geeft evenveel risico op nierstenen

Door Jeroen van Setten 

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, geeft een ernstiger overgewicht geen evenredig grotere kans op nierstenen. Maar het slechte nieuws is, dat bij een BMI van 30 de kans op nierstenen meteen sterk toeneemt.

In de afgelopen 10 jaar is uit verschillende epidemiologische studies een sterk verband tussen zwaarlijvigheid en nierstenen gebleken. Maar, aangezien wereldwijd steeds meer obesitas voorkomt, vroegen wetenschappers zich af of de verschillende subcategorieŽn van obesitas, variŽrend van lichte tot ernstige obesitas, verschillende risico's met zich mee brengen.

De onderzoekers maakten gebruik van een grote databank met bijna 100.000 niersteenpatiŽnten om naar verbanden te zoeken. In tegenstelling tot de verwachting, ontdekten ze dat bij een BMI van 30 de kans op nierstenen even groot is als bij een BMI van 50.

Het is niet zeker waarom zwaarlijvige mensen meer risico op nierstenen lopen, hoewel metabole of endocriene factoren die specifiek zijn voor obesitas waarschijnlijk een rol spelen, in combinatie met voedingsfactoren, zoals een hoge zoutconsumptie. De onderzoekers zijn van plan om deze potentiŽle risicofactoren in latere studies te onderzoeken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 02-03-2010
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier