Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Eet je koel' (Herbalife) geen goed idee voor nierpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De tips die Herbalife via de site Medical Facts geeft voor (anders) eten in de zomer, kunnen voor nierpatiŽnten gevaarlijk uitpakken. Het gebruik van onnodig grote hoeveelheden kalium, natrium en magnesium kan leiden tot ernstige problemen.

Ook voor mensen zonder nierproblemen is het zelden nodig extra kalium of natrium te gebruiken. Alleen onder zeer extreme omstandigheden is het soms zinvol een eventueel tekort voorzichtig aan te vullen. Dat daarvoor het drinken van sportdrankjes de beste methode zou zijn is overigens bewezen onjuist.

Dat bij grote warmte het lichaam veel vocht kwijt raakt is algemeen bekend. Ook is het een feit dat daarbij bepaalde in water oplosbare mineralen het lichaam kunnen verlaten. Maar normaal gesproken krijgen we, zonder dat we daarvoor extra maatregelen nemen, eerder teveel dan te weinig natrium naar binnen.

Het overtollige wordt dan door de nieren uitgescheiden. Tenzij iemand bijvoorbeeld dialysepatiŽnt is en tussen de dialyses door die zouten niet kwijtraakt. Zeker voor die mensen is extra inname onnodig, soms zelfs gevaarlijk. En ook voor mensen met normaal functionerende nieren zal de inname van natrium, kalium en magnesium via een normale, gezonde en gevarieerde voeding meestal ruimschoots voldoende zijn om ook bij warm zomerweer de behoefte van het lichaam te dekken.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier