Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Eet je koel' (Herbalife) geen goed idee voor nierpatiŽnten

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De tips die Herbalife via de site Medical Facts geeft voor (anders) eten in de zomer, kunnen voor nierpatiŽnten gevaarlijk uitpakken. Het gebruik van onnodig grote hoeveelheden kalium, natrium en magnesium kan leiden tot ernstige problemen.

Ook voor mensen zonder nierproblemen is het zelden nodig extra kalium of natrium te gebruiken. Alleen onder zeer extreme omstandigheden is het soms zinvol een eventueel tekort voorzichtig aan te vullen. Dat daarvoor het drinken van sportdrankjes de beste methode zou zijn is overigens bewezen onjuist.

Dat bij grote warmte het lichaam veel vocht kwijt raakt is algemeen bekend. Ook is het een feit dat daarbij bepaalde in water oplosbare mineralen het lichaam kunnen verlaten. Maar normaal gesproken krijgen we, zonder dat we daarvoor extra maatregelen nemen, eerder teveel dan te weinig natrium naar binnen.

Het overtollige wordt dan door de nieren uitgescheiden. Tenzij iemand bijvoorbeeld dialysepatiŽnt is en tussen de dialyses door die zouten niet kwijtraakt. Zeker voor die mensen is extra inname onnodig, soms zelfs gevaarlijk. En ook voor mensen met normaal functionerende nieren zal de inname van natrium, kalium en magnesium via een normale, gezonde en gevarieerde voeding meestal ruimschoots voldoende zijn om ook bij warm zomerweer de behoefte van het lichaam te dekken.

sterren Gepubliceerd: maandag 21-06-2010 | Nog geen reacties
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier