Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste minimaal-invasieve niertransplantatie in Duitsland

Door Merel Dercksen 

Voor het eerst hebben ook Duitse chirurgen levende niertransplantaties verricht op een minimaal-invasieve manier, met behulp van een operatierobot. Dat meldt de Duitse vereniging van urologen. Eind deze maand zal in Leipzig een urologencongres worden gehouden waar dit ook ter sprake komt.

Het gaat om de teams rond prof. Michael Stöckle uit Homburg aan de Saar en prof. Paolo Fornara van de universiteit Halle-Wittenberg. In beide centra is een geslaagde niertransplantatie uitgevoerd op de minimaal-invasieve manier. Dit houdt in dat er zo min mogelijk snedes in het lichaam gemaakt worden, wat mogelijk is door de operatierobot in te zetten. Het voordeel van deze techniek is dat de patiënt minder grote wonden heeft en daardoor een kortere hersteltijd. Vooral voor levende donoren wordt dat als een groot voordeel gezien: zij mankeren voorafgaand aan de operatie niets, en na afloop wel. Hoe meer de gevolgen van de operatie beperkt kunnen worden, des te beter het is.

In Duitsland is levende nierdonatie veel minder gebruikelijk dan hier, wat zich weerspiegelt in de gebruikte technieken. Prostaatkankeroperaties bijvoorbeeld, een ingreep die veel vaker wordt uitgevoerd, vinden al veel langer plaats met behulp van een operatierobot.

Volgens de Deutsche Gesellschaft für Urologie zijn in Europa nog maar dertig levende niertransplantaties op deze minimaal-invasieve manier uitgevoerd. Dat slaat dan waarschijnlijk op het inbrengen van de nier: in Rotterdam is de inzet van een operatierobot al lang geen curiosum meer. Zeker bij uitnames bij levende donoren wordt de robot ingezet, al dan niet met hand-assistentie.

Prof. Fornara zegt hierover: 'Door de inzet van de robot bij levende niertransplantatie zijn we in staat het hele proces minimaal-invasief, met sleutelgatchirurgie, uit te voeren. Met andere woorden: we kunnen een nier zonder snijden bij de donor uitnemen, en zonder snijden bij de ontvanger inbrengen.' Uiteraard is wel altijd een snede nodig om de nier door te halen, maar die hoeft ook niet groter te zijn dan dat.

Hoe lang donor en ontvanger in het ziekenhuis moeten blijven verschilt van land tot land. In Nederland zijn ziekenhuisopnames vaak relatief kort. Maar met deze manier van opereren kunnen ook Duitse donoren na vier dagen naar huis, en ontvangers na twee weken.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-09-2016
Bron: urologenportal.de | Nog geen reacties
Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Op dit moment wordt dit systeem alleen voor patiënten van het Erasmus MC ingezet. Erasmus MC is in gesprek met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om het programma,  Computerised Integration of Alternative kidney Transplantation (CIAT), landelijk in te zetten. Meer weten? Lees de nieuwste Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. U kunt het blad lezen door een gratis proefnummer aan te vragen, een abonnement te nemen of lid te worden van de NVN. Bij leden en abonnees ligt het nieuwe exemplaar op donderdag 15 oktober op de mat.

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Eerste minimaal-invasieve niertransplantatie in Duitsland

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier