Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste minimaal-invasieve niertransplantatie in Duitsland

Door Merel Dercksen 

Voor het eerst hebben ook Duitse chirurgen levende niertransplantaties verricht op een minimaal-invasieve manier, met behulp van een operatierobot. Dat meldt de Duitse vereniging van urologen. Eind deze maand zal in Leipzig een urologencongres worden gehouden waar dit ook ter sprake komt.

Het gaat om de teams rond prof. Michael Stöckle uit Homburg aan de Saar en prof. Paolo Fornara van de universiteit Halle-Wittenberg. In beide centra is een geslaagde niertransplantatie uitgevoerd op de minimaal-invasieve manier. Dit houdt in dat er zo min mogelijk snedes in het lichaam gemaakt worden, wat mogelijk is door de operatierobot in te zetten. Het voordeel van deze techniek is dat de patiënt minder grote wonden heeft en daardoor een kortere hersteltijd. Vooral voor levende donoren wordt dat als een groot voordeel gezien: zij mankeren voorafgaand aan de operatie niets, en na afloop wel. Hoe meer de gevolgen van de operatie beperkt kunnen worden, des te beter het is.

In Duitsland is levende nierdonatie veel minder gebruikelijk dan hier, wat zich weerspiegelt in de gebruikte technieken. Prostaatkankeroperaties bijvoorbeeld, een ingreep die veel vaker wordt uitgevoerd, vinden al veel langer plaats met behulp van een operatierobot.

Volgens de Deutsche Gesellschaft für Urologie zijn in Europa nog maar dertig levende niertransplantaties op deze minimaal-invasieve manier uitgevoerd. Dat slaat dan waarschijnlijk op het inbrengen van de nier: in Rotterdam is de inzet van een operatierobot al lang geen curiosum meer. Zeker bij uitnames bij levende donoren wordt de robot ingezet, al dan niet met hand-assistentie.

Prof. Fornara zegt hierover: 'Door de inzet van de robot bij levende niertransplantatie zijn we in staat het hele proces minimaal-invasief, met sleutelgatchirurgie, uit te voeren. Met andere woorden: we kunnen een nier zonder snijden bij de donor uitnemen, en zonder snijden bij de ontvanger inbrengen.' Uiteraard is wel altijd een snede nodig om de nier door te halen, maar die hoeft ook niet groter te zijn dan dat.

Hoe lang donor en ontvanger in het ziekenhuis moeten blijven verschilt van land tot land. In Nederland zijn ziekenhuisopnames vaak relatief kort. Maar met deze manier van opereren kunnen ook Duitse donoren na vier dagen naar huis, en ontvangers na twee weken.

sterren Gepubliceerd: maandag 19-09-2016
Bron: urologenportal.de | Nog geen reacties
Amerikaanse onderzoekers leiden afweer ontvanger om de tuin

Ontvangers van donororganen moeten de rest van hun leven medicijnen slikken die hun immuunsysteem onderdrukken, omdat het lichaamsvreemde orgaan anders wordt afgestoten. Het langdurig onderdrukken van het immuunsysteem brengt echter wel een verhoogd risico op infecties en sommige vormen van kanker met zich mee, en daarnaast slaagt het immuunsysteem er na verloop van jaren vaak toch in om het donororgaan af te stoten. Een methode om het immuunsysteem het nieuwe orgaan te laten accepteren als lichaamseigen zou dus een ideale oplossing vormen. Amerikaanse onderzoekers zijn wellicht zo'n methode op het spoor.

Lees meer »

Leuvense test toont afstoting door antilichamen aan zonder biopt »

Onderzoekers uit Leuven en enkele andere Europese centra hebben een manier gevonden om afstoting van een getransplanteerde nier waarbij antistoffen een rol spelen, te herkennen zonder dat er een biopt genomen hoeft te worden. De methode is nog niet zo ver ontwikkeld dat die direct in de praktijk ingezet kan worden. Afstoting van een getransplanteerde nier kan op verschillende manieren plaatsvinden: langs een weg waarbij de T-cellen betrokken zijn (cellulaire afstoting), of door antilichamen.

Lees meer »

Botmetabolisme blijft ook na transplantatie vaak afwijkend »

Op het eerste gezicht zijn botten de meest stabiele onderdelen van je lichaam, maar zelfs botweefsel wordt eens in de zoveel tijd vervangen. Bij gezonde volwassenen wordt sponsachtig botweefsel eens per drie jaar vervangen, en compact bot eens per tien jaar. Bij patiënten met nierschade verloopt dit proces, 'botremodellering', slechter.

Lees meer »


Eerste minimaal-invasieve niertransplantatie in Duitsland

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier