Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste geregistreerde donorartsen kunnen aan de slag

Door Jeroen van Setten 

Om versnipperde kennis over donorgeneeskunde bij elkaar te brengen is er nu de geregistreerde donorarts. Donorgeneeskunde is sinds 2014 een nieuw profiel binnen het specialisme arts maatschappij en gezondheid. Donorarts word je na een tweejarige profielopleiding binnen deze specialisatie. De eerste 16 donorartsen hebben hun opleiding nu afgerond. Dat meldt onder andere Medisch Contact.

Donorartsen houden zich bezig met donatie van bloed, stamcellen, weefsels en organen door gezonde mensen, maar ook door mensen na hun overlijden. De opleiding tot donorarts is ondergebracht binnen het domein van de opleiding tot arts maatschappij en gezondheid. Hiervoor is gekozen omdat donorartsen zich met name richten 'op het niet ziek worden door donatie', zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Donorgeneeskunde (NVDG) Peter van den Burg volgens Medisch Contact.

De NVDG zette de opleiding samen met opleidingsinstituut NSPOH op. 'Hiermee is een standaard gedefinieerd door de wetenschappelijke vereniging en wordt de professionaliteit van het vak geborgd', verklaart opleider scholingsprogramma donorgeneeskunde Frits Coumans van de NSPOH op de site van Medisch Contact. De eerste 16 donorartsen zijn nu klaar en hebben een tijdelijke 'overgangsopleiding' achter de rug. Deze eerste opleidingsronde was gericht op 'artsen die al veel ervaring en scholing' op het vlak van donorgeneeskunde hebben, licht Coumans toe. Uit deze ronde moeten nog zo'n 30 donorartsen uitstromen.

De NVDG werkt nog aan een volledige profielopleiding, die vanaf september 2018 wordt aangeboden. De opleiding is dan geschikt voor mensen die zonder werk- of scholingservaring op het gebied van donorgeneeskunde willen instromen. Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 200 artsen als (ongeregistreerd) donorarts aan het werk.

sterren Gepubliceerd: maandag 13-02-2017
Bron: Medisch Contact | Nog geen reacties
Engelse opt-out donorwet stap dichterbij

De Engelse politiek heeft het afgelopen jaar flinke stappen gezet in de behandeling van het voorstel voor een nieuwe donorwet. Betrokkenen denken dat de wet over enkele maanden getekend kan worden.

Het wetsvoorstel gaat uit van veronderstelde toestemming voor donatie na overlijden, waarbij mensen die dat niet willen, dat moeten laten vastleggen. De Engelse wetgeving telt een heleboel stappen in zowel House of Commons (Tweede Kamer) als House of Lords (Eerste Kamer). Een jaar geleden was het voorstel toe aan de derde stap van vijf in het House of Commons, afgelopen vrijdag heeft de wet in het House of Lords de derde van eveneens vijf fases doorlopen. Deze derde stap heet Committee Stage; hierin wordt het voorstel zin voor zin doorgelopen en vragen de leden van het House advies aan deskundigen.

De volgende stap is een terugkoppeling, waarna opnieuw de wet doorgenomen wordt met de aangebrachte wijzigingen erin verwerkt. Anders dan in Nederland gaat het wetsvoorstel daarna weer terug naar het House of Commons, tenzij de Lords geen wijzigingen hebben aangebracht. Deze fase duurt meestal wel veel korter dan de eerste behandeling door het House of Commons.

Lees meer »

Vrij goede resultaten donatie na hartstilstand buiten ziekenhuis  »

Om het aantal beschikbare donornieren te vergroten, staan sommige landen transplantatie van donornieren na 'onverwachte circulatiestilstand' toe. Transplantatie is in zo'n geval complexer dan anders, en wordt daarom niet overal toegepast, maar bijvoorbeeld wel in Spanje en Nederland. Uit recent Spaans onderzoek blijkt dat het gebruik van donornieren na een onverwachte circulatiestilstand acceptabele resultaten oplevert.

Lees meer »

Symposium als eerbetoon aan levende donoren »

Op 16 januari promoveert Marco van Londen in Groningen op een onderzoek dat eraan moet bijdragen dat levende nierdonatie nog veiliger wordt. Voorafgaand aan de plechtigheid organiseert het UMCG een klein symposium over levende donatie. Van Londen ziet het liefst veel patiënten en levende donoren komen, want: 'de promotie is niet alleen de bekroning van mijn onderzoek, maar ook een eerbetoon aan alle levende donoren'.

Lees meer »


Eerste geregistreerde donorartsen kunnen aan de slag

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier