Eerste Franse kettingtransplantatie op zijn vroegst dit najaar
Door Jeroen van Setten
Sinds 7 juli 2011 staat de Franse wet cross-overtransplantaties of kettingtransplantaties van nieren toe. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen, maar volgens de Quotidien du Médecin gaat het dit jaar misschien gebeuren. Niet in het voorjaar, zoals door velen gehoopt, maar wellicht wel in de herfst van 2013, hoewel zelfs dat niet zeker is. De Fransen verwachten door het complexe systeem een toename van het aantal transplantaties met 50 à 100 per jaar.
In Frankrijk ligt het percentage levende orgaandonaties op dit moment op twaalf. Dat is aanmerkelijk meer dan een paar jaar geleden, maar bijvoorbeeld in Nederland is dat meer dan vijftig procent. Dr. Marie Thuong-Guyot uit St Denis werkt nu aan het vinden van 50 paren, volgens haar noodzakelijk voor een succesvolle ketting. Op dit moment zijn 44 koppels geïdentficeerd waarbinnen op zijn vroegst dit najaar de eerste kettingtransplantatie zal plaatsvinden.
Thuong verwacht dat na de eerste keer elke drie à vier maanden wel een kettingtransplantatie zal kunnen plaatsvinden, waarmee gemiddeld tussen de tien en dertig mensen kunnen worden geholpen. 'Mits goed ondersteund, betekent dit een doorbraak voor patiënten die wachten op transplantatie,' zegt Thuong. Maar ze wijst vooral op de weerstanden die er bestaan, in de eerste plaats onder professionals. Vooral de ethische vragen beschouwen ze vaak als heel tijdrovend.
Dat de eerste kettingtransplantatie relatief lang op zich laat wachten, komt in de ogen van Thuong vooral doordat de procedure gecompliceerd is en veel eist van de betrokken overheidsinstantie waavoor zij werkzaam is.
Gepubliceerd: maandag 22-04-2013
Bron: Le Quotidien du Médecin | Reacties (1)
De maatschappelijk werker is er voor iedereen
In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiënten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diëtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.
'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiënten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.
De regie over je leven krijgen kan je leren »
De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.
Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »
In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.
Er bestaat weerstand onder de professionals om mensen te helpen? Ethische bezwaren? Ik ben heel benieuwd wat deze professionals tegenhoudt om aan deze kettingtransplantatie mee te doen.