Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste Franse kettingtransplantatie op zijn vroegst dit najaar

Door Jeroen van Setten 

Sinds 7 juli 2011 staat de Franse wet cross-overtransplantaties of kettingtransplantaties van nieren toe. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen, maar volgens de Quotidien du Médecin gaat het dit jaar misschien gebeuren. Niet in het voorjaar, zoals door velen gehoopt, maar wellicht wel in de herfst van 2013, hoewel zelfs dat niet zeker is. De Fransen verwachten door het complexe systeem een toename van het aantal transplantaties met 50 à 100 per jaar.

In Frankrijk ligt het percentage levende orgaandonaties op dit moment op twaalf. Dat is aanmerkelijk meer dan een paar jaar geleden, maar bijvoorbeeld in Nederland is dat meer dan vijftig procent. Dr. Marie Thuong-Guyot uit St Denis werkt nu aan het vinden van 50 paren, volgens haar noodzakelijk voor een succesvolle ketting. Op dit moment zijn 44 koppels geïdentficeerd waarbinnen op zijn vroegst dit najaar de eerste kettingtransplantatie zal plaatsvinden. 

Thuong verwacht dat na de eerste keer elke drie à vier maanden wel een kettingtransplantatie zal kunnen plaatsvinden, waarmee gemiddeld tussen de tien en dertig mensen kunnen worden geholpen. 'Mits goed ondersteund, betekent dit een doorbraak voor patiënten die wachten op transplantatie,' zegt Thuong. Maar ze wijst vooral  op de weerstanden die er bestaan, in de eerste plaats onder professionals. Vooral de ethische vragen beschouwen ze vaak als heel tijdrovend.

Dat de eerste kettingtransplantatie relatief lang op zich laat wachten, komt in de ogen van Thuong vooral doordat de procedure gecompliceerd is en veel eist van de betrokken overheidsinstantie waavoor zij werkzaam is.

sterren Gepubliceerd: maandag 22-04-2013
Bron: Le Quotidien du Mťdecin | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Brenda de Coninck
    22-04-2013 10:15

    Er bestaat weerstand onder de professionals om mensen te helpen? Ethische bezwaren? Ik ben heel benieuwd wat deze professionals tegenhoudt om aan deze kettingtransplantatie mee te doen.
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier