Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste civiele procedure rond melamineschandaal begonnen

Door Jeroen van Setten 

Een Chinese rechtbank heeft een hoorzitting gehouden in de eerste civiele rechtszaak in het melamineschandaal. De zaak is aangespannen door een man wiens nog geen twee jaar oude kind ziek is geworden na het drinken van met melamine vervuilde melk. Dat melden Chinese staatsmedia.

Ten minste zes kinderen zijn vorig jaar overleden na het drinken van vervuilde babyvoeding. En meer dan 300.000 kinderen werden ziek in een van de ergste voedselschandalen die China ooit teisterden.

Ouders en advocaten hebben gemeld onder druk te zijn gezet door overheidsambtenaren om geen rechtszaken te voeren over de vervuilde melk, dus het begin van het proces, afgelopen vrijdag, wordt algemeen beschouwd als een doorbraak. Andere rechtbanken in het hele land hebben dergelijke gevallen ook aanvaard, maar onderzoeken zijn verder nog niet gestart.

Sanlu, het inmiddels ter ziele gegane zuivelbedrijf dat het grootste deel van de vervuilde melk op de markt bracht, zegt niet verantwoordelijk te kunnen worden gesteld omdat de regering al een compensatieplan heeft lopen voor de slachtoffers.

Na de hoorzitting zal op 9 december de zaak worden geopend. De rechter Zhang Nan heeft beide partijen om meer bewijs gevraagd.

Afgelopen dinsdag werden nog een melkveehouder en een melkverkoper geŽxecuteerd voor hun rol in het schandaal. Negentien andere mensen zijn veroordeeld tot lagere straffen.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-11-2009
Bron: Associated Press | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier