Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste bassist The Kinks na 12 jaar dialyse overleden

Door Merel Dercksen 

Donderdag is Pete Quaife, de oorspronkelijke bassist van The Kinks, op 66-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar Quaife was nierpatiŽnt en dialyseerde sinds 1998.

In 1964 richtte Quaife samen met broers Ray en Dave Davies en drummer Mick Avory The Kinks op. Hij speelt in alle vroege klassiekers, waaronder 'You Really Got Me' en 'Waterloo Sunset'.

Hij verliet de band enkele maanden in 1966 om te herstellen van een auto-ongeluk en stapte er in 1969 voorgoed uit omdat hij het constante interne getwist zat was. In hetzelfde jaar richtte hij de countryrockband Maple Oak op, maar omdat die nooit het succes van The Kinks kende gaf hij een jaar later de muziek op.

In de jaren tachtig verhuisde Quaife naar Canada, waar hij aan de slag ging als grafisch kunstenaar. Nadat bij hem nierfalen werd vastgesteld, begon hij zijn ervaringen met de dialyse te documenteren in een reeks cartoons die ook in boekvorm verschenen. Sinds 2005 woonde Quaife in Denemarken.

The Kinks was een van de belangrijkste en meest invloedrijke bands van de jaren zestig. Quaife speelde in 1990 nog eenmaal met The Kinks, toen ze werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 26-06-2010
Bron: Het Laatste Nieuws | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier