Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eenvoudiger met vakantie rond Nijmegen

Het wordt voor dialysepatiënten eenvoudiger om op vakantie te gaan in of dichtbij Nijmegen; het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) gaat vakantiedialyse structureel aanbieden, in plaats van zo af en toe als er vraag naar is.

Tot voor kort ging de dialyseafdeling maar een enkele keer in op een verzoek om een vakantieplaats. Maar nu hemodialysepatiënten steeds mobieler worden, vakantiedialyse normaler wordt en het CWZ vorig jaar twee nieuwe dialyseafdelingen geopend heeft, wordt de service voortaan standaard aangeboden. Vooral dankzij de extra stations in Druten is er ruimte voor vakantievierende gastpatiënten. Ook mensen met een hepatitis B- of MRSA-besmetting zijn welkom. Nachtdialyse is in overleg mogelijk voor patiënten die dat gewend zijn.

De dialyseafdeling heeft inmiddels samenwerkingsafspraken gemaakt met onder andere Golden Tulip Hotel Val Monte in Berg en Dal en Scandic Sanadome Hotel in Nijmegen. Een aantal grote vakantieparken heeft belangstelling om aan te sluiten, meldt het CWZ. Volgens de afdeling is vakantiedialyse nieuw in de regio.

Gisteren, tijdens de vakantiebeurs van de Nierpatiënten Vereniging Nederland, was de aftrap van de promotie.

sterren Gepubliceerd: zondag 27-01-2013 | Nog geen reacties
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier