Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eenvoudig systeem verbetert voorspelling resultaat nierkankeroperatie

Door Merel Dercksen 

Om te bepalen of een door kanker aangetaste nier via een kijkoperatie (gedeeltelijk) verwijderd kan worden, of dat een open operatie nodig is, bestaat er een scoresysteem. Amerikaanse artsen hebben een verbeterd systeem ontwikkeld, dat naar eigen zeggen eenvoudiger is in gebruik, en het risico op complicaties rond de operatie beter voorspelt.

Het nieuwe systeem NePhRO is ontwikkeld door dr. Philippe Spiess en collega's van het Moffitt Cancer Center in Tampa. Net als het oudere R.E.N.A.L.-systeem kent de gebruiker een score van 1 tot 3 punten toe aan een aantal parameters. In het geval van NePhRO zijn dat de afstand van de tumor tot nierschors, -kern en urineverzamelsysteem (Nearness), of het nierbekken erbij betrokken is (Physical zones), de straal van de tumor (Radius) en of de tumor vooral de nier in groeit, of juist naar buiten uitbreidt (Organization). Een patiënt met een NePhRO-score van maximaal 6 loopt een laag risico op complicaties bij een kijkoperatie, een patiënt met een score van 10 tot 12 een hoog risico.

Tegen Renal and Urology News zegt Spiess: 'Ons systeem heeft unieke eigenschappen die het geschikter maken dan andere scoresystemen voor nierkankerchirurgie, zoals het gebruikersgemak, de lage variatie tussen verschillende gebruikers, en de betere prestaties bij het voorspellen van complicaties rond de operatie.'

Om hun systeem te testen bepaalden de onderzoekers met terugwerkende kracht de scores van 200 patiënten met een kleine tumor die al eerder geopereerd waren. De gemiddelde NePhRO-score van deze patiënten was 8,62, waarbij vrijwel evenveel patiënten een gemiddeld als een hoog risico scoorden. Hoe hoger de score, hoe groter het bloedverlies tijdens de operatie geweest was. In totaal waren er 39 complicaties opgetreden bij deze 200 operaties, die NePhRO redelijk accuraat bleek te kunnen voorspellen. Het systeem kan alleen niet gebruikt worden om urinelekken te voorspellen, of bijvoorbeeld de tumorgraad.

Behalve dat de onderzoekers zelf de scorelijsten invulden, vroegen ze ook andere urologen dat te doen. Die deden er gemiddeld 15,19 seconden over. Bij dezelfde patiënten maar met het oudere R.E.N.A.L.-systeem, deden ze er 21,15 seconden over.

Spiess en collega's gaan door met het verfijnen van hun systeem, en zullen ook onderzoeken of het een voorspellende waarde heeft bij het behandelen van niertumoren met ablatie, waarbij de tumor afsterft door warmte, bevriezing of radiogolven.

sterren Gepubliceerd: maandag 16-09-2013
Bron: Renal and Urology News | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »


Eenvoudig systeem verbetert voorspelling resultaat nierkankeroperatie

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier