Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een wolk dreef voorbij: Dialysecentrum onbereikbaar

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchantť !'

Nederland heeft via de TV voldoende van de ramp meegekregen; onvoorstelbaar dat water dit kan. Het kwam al vaker op het journaal langs, maar het wordt pas ťcht als het om je heen gebeurt en alles ontregeld wordt.

Geen telefoon, geen elektra, geen water omdat de pompen uitvielen; het daverde wťl op en van het dak. Geen koffie, geen informatie, want geen televisie of radio. En ook de Magnums werden drinkbaar.

En de ramp is veel en veel groter dan wij in eerste instantie beseften. Vandaag leverde de Var Matin (de lokale krant) een speciale reportage: foto's van de enorme verwoestingen en overstromingen. Het riviertje van Taradeau, de Florieye, van drie ŗ vier meter was opeens een aanstormend inferno van acht meter hoog en honderd meter breed. Vier huizen, de twee bruggen en complete wijngaarden werden weggevaagd. Voorlopig heerste de chaos.
Hoe met de dialyse? En waar? SERENA bleek telefonisch onbereikbaar.

Draguignan ligt in een kom tussen de bergen en SERENA ligt helemaal onder in die trechter. Binnen enkele uren steeg daarom het water daar ter plekke tot ongeveer drie meter.

SERENA is gebouwd boven de parkeergarage, maar het water bereikte ook deze eerste verdieping. De toestellen hebben dus met de voeten in het water gestaan. En plotseling konden ook de patiŽnten van de dinsdagmiddag-ploeg niet meer weg. Ze moesten blijven slapen en zijn 's morgens met helikopters van het dak geplukt.

SERENA is compleet buiten bedrijf, dit gaat weken kosten. Alle kwetsbare elektrische installaties zijn beschadigd en moeten worden hersteld.

Voor de komende tijd is er noodopvang geregeld met verschillende dialysecentra in de wijde omgeving: Nice, Cannes, HyŤres, Toulon, Marseille. Vanwege het ontbreken van telefooncontact met SERENA rekenden wij op Cathy. Niet tevergeefs. Zij reed 's avonds even voor maar zei dat Draguignan onbereikbaar was.

Uiteindelijk kreeg ze thuis verbinding met 'Les Ambulances du Soleil, haar oude werkgever, die alle noodregelingen coŲrdineerde.


Om acht uur stond ze opnieuw voor de deur: 'gauw instappen, we moeten naar Marseille en ik moet nog drie anderen ophalen. Heb alleen namen en telefoonnummers'.

Na een omweg van dertig kilometer (kapotte bruggen) bleek de eerste passagier onvindbaar, de tweede was 's middags al gedialyseerd in HyŤres en nummer drie was onbereikbaar. Wij hebben dus samen de ruim honderd kilometer naar Marseille afgelegd. Daar troffen we om twee-en-twintig uur bijna onze hele avond- ťn middag-ploeg aan. Het was ook meteen een reŁnie met alle bekende ambulance-chauffeurs.

Erg gezellig. Je kunt zoiets maar beter als een avontuur opvatten. Maar wťl vermoeiend.
Om kwart voor elf was ik aangesloten en om kwart over drie weer afgekoppeld. Het personeel had een volledige extra dienst gedraaid voor ons. Hulde!

Met twee passagiers extra die ergens moesten worden afgezet - via een forse omweg - heeft Cathy me weer thuis afgeleverd. Het was inmiddels vijf uur, het werd al licht, en Nanny wachtte ons in spanning op.

Wij komen hier zeker nog op terug, zodra er meer informatie is. Met ons gaat het naar omstandigheden goed, de waterschade binnen werken we weg en de rommel op het terrein kan nog wel even wachten.

heureusement,
ŗ la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 26-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier