Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een tijdelijk afscheid?

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Onze vakantie speelt nog regelmatig door ons hoofd en kleurt onze gesprekken. En het vertrouwen dat Meander had in Franse MRSA-laboratorium-verrichtingen, moedigt aan om 'binnenkort' terug te komen. Dat professionele vetrouwen schijnt in Nederland, zelfs onderling, niet altijd vanzelfsprekend te zijn.

En waarschijnlijk zal dialyse in MEANDER, met de nieuwbouw en volledige automatisering, nog beter worden. Vanaf 2013 zal 'on line' hemodiafiltratie normaal zijn; nu zitten er nog even drie waterzakken aan de 'galg' boven mijn machine.

Er zullen verschillen Nederland-Frankrijk blijven. Ik herinner mij: 'Koukleumen' (en dat word je, stilliggend in geklimatiseerde ruimtes, vanzelf) krijgen in MEANDER dekbedden, die een week lang - in het privé-kastje - met hen meegaan en vrijdags worden ververst. SERENA laat je zelf voor je afdekking zorgen.

In het privé-kastje zit ook je 'eigen' plastic trommel met verband en pleisters, stollingsblokjes, 'pinpas' e.d. Deze zet je zelf klaar op je tafeltje. Onze Franse infirmières daarentegen beheren een 'onaanraakbaar' wagentje met alles er op en er aan.

Het wegen 'voor en na' mag in SERENA uitsluitend door infirmières; een printer bij de schaal spuwt kassabonnen uit. In MEANDER schuif je je 'pinpas', in een elektronisch kastje naast de weegschaal, wacht een piepje af, stapt op de weegschaal, daarna twee piepjes en: gewicht genoteerd! Hierna gaat de pas 'ergens' in de machine en noteert alle dialyse-gegevens.

Honger bestrijdt men in Amersfoort met soep en bruine bolletjes, hartig of zoet: voor mij bij voorkeur: Kipkerriesalade. SERENA daarentegen serveert een uitgebreid menu.


Helaas is er op de vrijdag van de zesde week toch nog iets misgegaan. Toegedekt onder mijn dekbed merkte ik dat pas toen ik draaierig werd. De op mijn noodkreet toesnellende verpleging constateerde dat ik ondershands ca. een halve liter bloed op de grond had gemorst; er restte mij een bloeddruk van 56 (voor mij ècht te laag!).

Efficiënt pakten de dames het probleem aan: afkoppelen, 700 ml. fysiologisch-zout-oplossing toedienen, kotsbak erbij én uiteraard schoonpoetsen en dweilen. SERENA heeft bij iedere ochtend-, middag- en avond(nacht)-dialyse een nefroloog aanwezig; desnoods geronseld uit Marseille.

In Amersfoort was er helaas op dat uur geen 'verantwoordelijkheid-mogende-nemen' autoriteit meer bereikbaar. Een EPO-shot kon daardoor pas de volgende woensdag!

De Amerikaanse FDA (zie NierNieuws.nl) vindt zulks prima, 'want je moet EPO niet toedienen om de patiënt zich beter te laten voelen'?? Wat beogen ze, liever tijd toevoegen aan ons leven dan leven aan onze tijd? Ik kies dan graag voor quality-time.

Gelukkig hadden we eerder al een week bijgeboekt, dus bij-dialyseren op zaterdagochtend kon eenvoudig. Mijn daasheid - hemoglobine-gehalte beneden NP - kon zo, voor onze terugreis, nog een week bijtrekken.

Niettegenstaande boven beschreven 'gewichtsverlies' denk ik met genegenheid en dankbaarheid terug aan mijn verblijf in MEANDER en Nanny evenzo. Zij heeft de verpleging persoonlijk bedankt met een mooie doos bonbons. Drank leek ons ongepast: kan de prikvaardigheid beïnvloeden! En hun herhaalde uitnodigingen hebben ons 'graag' gemaakt.

Wie weet? Dit avontuur heeft ons de moed - en kennis van de 'paperassen-winkel' - opgeleverd om het nog eens aan te durven. Die paperassenberg (lees vooral: herhaalde, langdurige en vasthoudende telefoontjes) was voornamelijk voor Nanny. Waarvoor mijn diepe dank ( ik kan wel zeggen dat ik van haar hou, maar dat weet ze wel ).

à la prochaine,

Ad http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 23-07-2011 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier