Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een preventieve nierweek

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Gisteravond werden alle medewerkers via het mededelingenbord door DIAVERUM onze overkoepelende organisatie, bedankt voor hun inzet tijdens 'De Week van de Nier' begin oktober jongstleden. FNAIR (de nationale federatie voor hulp aan nierlijders) vond deze Nier-week hoogst noodzakelijk.

Deze nierdeskundigen zijn overtuigd van veel verborgen ellende en achterstallig onderhoud aan genoemde buikorganen. Overal in het land hingen daarom posters met de vrolijke tekst: 'Eén op de twintig Fransen heeft gammele nieren en weet van niks'. Plus de vraag: 'En U?'

Gedurende zes dagen in oktober kon iedereen zich aanmelden voor een gratis onderzoek.
De organisatoren gingen klaarblijkelijk bij voorbaat uit van de, dikwijls geuite, vrees van burgers om 'zomaar' de spreekkamer van de dokter binnen te sloffen: 'Je riskeert dat je er 'gezond' in gaat en er 'ziek' weer uit komt, ze vinden altijd wel wat'! Struisvogelpolitiek natuurlijk, maar evengoed erg herkenbaar en menselijk.

Men had, uit voorzorg(?), aan de 'broertjes' Kalou, bij voetbalkenners in Nederland en blijkbaar ook in Frankrijk wél bekend, verzocht om, met naam en foto, als 'actieduwers' te fungeren. Ja, waarom wél politieke buitenstaanders als lijst- en partijduwers en geen 'plasjes-aandrangers' bij zo'n gezondheidsprobleem?

Mensen moeten, zoals gezegd, soms worden aangespoord tot het lef en de wijsheid voor een niet onmiddellijk invoelbaar medisch-onderzoek. Vrouwen zijn daar, als mijn liefste omgeving maatgevend is, alerter in dan mannen.
Vroegtijdige opsporing levert vaak nog vele mogelijkheden om 'er iets aan te doen'. Dus je bent een rund als je te vaak je struisvogel de vrijheid gunt: sleur die kop uit het zand!

SERENA had zich voor dit bevolkingsonderzoek geposteerd in het Hospitaal van Draguignan: daar is onder andere een laboratorium beschikbaar.

Het screenings-onderzoek kwam neer op het meten van de bloeddruk, het lichaamsgewicht plus de lichaamslengte.

En met een teststrip werd in de afgestane plasjes nagegaan of er abnormale zaken in aantoonbaar waren, zoals bijvoorbeeld bloed, eiwitten en glucose. Gelijktijdig werd de bezoeker uitgehoord over zijn/haar medische geschiedenis en eventueel medicijnengebruik.


Op grond van de bevindingen kon de deelnemer vaak worden gerustgesteld met betrekking tot de toestand van zijn nieren, overigens wél met het verzoek om ook aan de volgende bevolkingsonderzoeken deel te nemen.

In het andere geval kreeg men het advies om binnenkort contact op te nemen met de eigen huisarts voor een uitgebreider onderzoek. Of eventueel voor een cytologisch-onderzoek (controle op cellen) in de urine.
In totaal hebben zich zeventig personen gemeld. Een dertigtal is voor nader onderzoek doorverwezen en hieruit zijn twee 'echte' nierlijders gerold. De verhouding man/vrouw in dit geheel ken ik helaas niet.
Twee, dertig, of zelfs zeventig, is een uiterst magere oogst en uiteraard bij lange na geen vijf procent van Draguignan en omstreken, niet eens van Taradeau. Er moet dus nog veel verborgen ellende rondlopen.
DIAVERUM concludeert derhalve dat de posters de volgende keer veel ruimer rond de dialysecentra dienen te worden opgehangen.
De 'broertjes' moet volgend jaar worden gevraagd om nog harder te duwen, lijkt mij. Of wellicht worden ze opgevolgd?
Frankrijk heeft nog wel een paar voetballers (hoewel na het WK gedeeltelijk 'weggesaneerd').

à la prochaine,

Ad
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 04-12-2010 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier