Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een ongemakkelijke blaasontsteking

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert gezondheidsminister Schippers (VVD) welke 'kwaaltjes' ter bezuiniging uit het basiszorgverzekeringspakket kunnen. Een commissie van maar liefst 10 geleerden waaronder een nefroloog, liet zich bij het CVZ bijstaan door nog eens 6 dure externe adviseurs om met een uitvoeringstoets te komen ter ondersteuning van het regeerakkoord. Gesandwicht tussen allerlei nauwelijks ter zake doende paragrafen over kostenbeheersing, ziektelast, Quality Adjusted Life Years (kent u hem nog, de QALY?) en de maatschappelijke context, is op pagina 30 van het rapport een lijstje verstopt met de ongemakken die volgens de CVZ-commissie niet meer zouden moeten worden vergoed.

Kalknagels, voetschimmel, ontstoken haarzakjes. Inderdaad, kwaaltjes, net wat u zegt. Maar sinds wanneer is een blaasontsteking een ongemakje? Een onbehandelde blaasontsteking, ook de eerste, kan leiden tot heel veel onaangenaams. Is het misschien de bedoeling dat de minder draagkrachtige slachtoffers eerst afwachten tot ze een nierbekkenontsteking hebben? In de commissie heeft nota bene een nefroloog zitting. Hoe kan het dat zij dit heeft laten passeren? Het CVZ heeft zich hiermee gekwalificeerd als het schoothondje van het kabinet. De leden van de commissie schrijven met zijn allen tijdens heel veel bekertjes koffie gewoon op wat er van ze gevraagd wordt en dat is dan dat. 

Als het CVZ een serieuze instelling was geweest, had het tenminste geadviseerd 'kwaaltjes' die op termijn ernstige gevolgen kunnen hebben in de basisverzekering te houden. Als vrouwen om financiële redenen een blaasontsteking onbehandeld gaan laten, zou dat wel eens heel wat duurder kunnen worden, in plaats van goedkoper. Persoonlijk zowel als maatschappelijk. Als het kabinet dan zo hard op zoek is naar bezuinigingen zou het eens moeten denken aan de opheffing of inkrimping van dure adviesorganen als het CVZ en het verminderen van het aantal (beleids)ambtenaren. Hoe zou het toch komen dat zoiets voor de hand liggends nooit gebeurt?

sterren Gepubliceerd: maandag 09-01-2012
Bron: CVZ Rapport | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Nanny, Taradeau
    09-01-2012 19:24

    Het CVZ opheffen? Dan moet je van goede huize komen! Als het zou lukken dan zouden alle Nederlanders die buiten Nederland wonen een zucht van verlichting slaken. Weliswaar om geheel andere redenen zou het voor hen honderden zo niet duizenden euros besparing zijn!!
    Nanny
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier