Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een nieuwe lente een nieuw (uit)zicht

Door Nanny Marquenie 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

 De laatste sneeuw is weggesmolten. Mens, wat heeft dat lang geduurd!

Maar ja, ik popelde natuurlijk om naar buiten te kunnen gaan en mijn voorzichtige wandelingen wat op te voeren. Ik treed weer een beetje naar buiten en dat geeft de burger moed en een open blik op de wereld! Bovendien was ik natuurlijk nieuwsgierig om te zien hoeveel ravage het dikke pak sneeuw had aangericht op ons 'landgoed'. Dat heb ik nu met eigen ogen kunnen aanschouwen. Er is veel, ja erg veel gesneuveld. Vijf dennen liggen plat, deels op de afrastering, evenals afgebroken takken, zelfs van de eikenbomen! Dat wordt dus hard werken voor Jean-Baptiste de komende tijd. De bomen in stukken zagen en afgevallen takken in mootjes hakken. We zullen maar zeggen: Nieuwe voorraad voor het volgende winterseizoen!

Het zorgechtpaar zorgt voor de verbranding

Maar momenteel ben ik meer bezig met Ad. Hij is net, begeleid door Jean-Baptiste en Marie, vertrokken naar de kliniek in Draguignan voor een oogoperatie. Hij krijgt een nieuwe lens en hoopt daarna verlost te zijn van jarenlange soft-focus-beelden als gevolg van cataract. Vandaag het rechteroog en binnenkort het linker. Dit nieuwe avontuur zal hij in zijn eigen column uiteraard uitvoerig beschrijven. Of hij daarin ook zal melden dat hij voor het eerst in zijn medische geschiedenis erg gespannen is geweest weet ik niet. Maar neemt u van mij aan dat dit wèl het geval was. Je ogen hè, het contact met de buitenwereld! En zijn oren zijn ook al niet te best, dus laten we hopen dat alles goed verloopt en hij mij binnenkort weer met een heldere blik kan aanschouwen.

Ons zorgechtpaar stond dus vanmorgen om 8.00 uur al voor de deur. Ze zijn werkelijk multi-inzetbaar en hadden vandaag de hele dag voor ons uitgetrokken. Na Ad te hebben afgeleverd reden ze door naar 'Carrefour' waar momenteel de voorjaarsplanten al volop te koop zijn. Ik wil graag nieuwe lavendelplanten langs het pad naar onze voordeur. Zij kunnen die dan meteen planten, in afwachting van het telefoontje van Ad om hem weer op te halen. De oude struiken, een hele bos, gaan vanmiddag op de brandstapel en ik kan U verzekeren dat het dan rondom ons huis heerlijk zal ruiken! Het is een uitgelezen dag om te branden want geen zuchtje wind, volop zon en 19 graden! Ruiken we het voorjaar al?

Een nieuw terras bij de jacuzzi in aanbouw

Vandaag meldden ook de tuinarchitekt en zijn maatje zich weer om verder te gaan met de werkzaamheden naast het huis. Daar komt, zoals al eerder gemeld, een betegeld terras voor de jacuzzi met daar omheen een terrassentuin met planten, struiken en bloembakken. Door de vorst lag het werk even stil, maar vandaag heeft iedereen weer zin om aan het werk te gaan. Hun vrolijke gefluit hoor ik momenteel boven het dreinende geluid van de betonmolen uit. Het is vandaag mijn taak om beide heren regelmatig van koffie te voorzien. En omdat Jean-Baptiste en Marie hier de hele dag blijven klussen en tuinieren kunnen wij gezellig samen op ons terras een pizza en gemengde salade eten. Als dat geen voorjaar is!

In de loop van de middag stapte Ad, met een doorzichtig plastic kapje voor zijn oog, wat wankel uit de auto en plofte met een zucht van verlichting in zijn luie stoel. Het is volbracht. 

De echte verrassing kwam de volgende dag. Vanuit de badkamer op weg naar de slaapkamer hoorde ik ineens een bewonderend fluitje. Daar stond Ad, hij keek me met zijn hernieuwde oog lachend aan en zei: 'Je lijkt wel 10 jaar jonger en zo strak in het vel!'

Nou, dat belooft nog wat als binnenkort ook zijn andere oog geopereerd is!!! 

A bientôt,

Nanny
http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-03-2012 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier