Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Een gratis lot uit de loterij Grijp vandaag uw kans

De Opvatting van Yvette van der Schaaf

Orgaandonatie is een zeldzaam goed. Nog geen 3 procent van alle overledenen komt in aanmerking als orgaandonor. En minder dan 10 procent van die gelukkigen valt na overlijden ook daadwerkelijk in de prijzen.


Kortom: een lot uit de loterij. 
Met een kleine winstkans.

Pech voor uw goede bedoelingen.
Maar nog veel meer voor de patiënten op de wachtlijst voor orgaandonatie. Door een verdubbeling van het (kleine) aantal beschikbare organen zou hun wachttijd halveren. En belangrijker, het risico dat zij overlijden voordat het levensreddende orgaan beschikbaar komt vermindert wezenlijk.
Deze patiënten zelf zijn helaas machteloos om hun kansen te doen keren. Maar u hebt die mogelijkheid wel. 

Uw winstkans groeit namelijk alleen al door u in het donorregister te laten registreren. Simpelweg door vastlegging van uw eigen besluiteloosheid 'mijn nabestaanden beslissen' vergroot u uw winstkans. Vastlegging vooraf van uw bereidheid om na uw dood organen te doneren verdubbelt uw kansen zelfs: een tweede gratis lot. Anders gezegd: een goede daad die u geen geld kost en nauwelijks tijd. Maar voor patiënten op de wachtlijst levert dat wel degelijk iets essentieels op: een langere levensverwachting en een betere kwaliteit van leven.

Een win-win situatie.
Een kans om te grijpen. 

Laat u daarom vandaag nog als donor registreren.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen die worden gepubliceerd in de rubriek De Opvatting. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: maandag 06-02-2012 | Nog geen reacties
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier