Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Edward Kennedy wordt nu ook behandeld voor nierstenen

Door Merel Dercksen 

Senator Edward (Ted) Kennedy

De Amerikaanse senator Edward (Ted) Kennedy, de 76-jarige Grand Old Man van de Democratische partij, heeft maandag een belangrijke toespraak gehouden terwijl hij ernstige last had van een aanval van nierstenen.

Kennedy. de laatste van de drie beroemde broers, zou een toespraak houden tijdens de Nationale Conventie van de Democratische partij, maar kreeg kort tevoren een aanval van nierstenen. Hij is nog dezelfde dag behandeld in een ziekenhuis in Denver en heeft zijn toespraak, waarin hij zich volledig achter Obama als presidentskandidaat stelde, uiteindelijk gehouden met een infuus met pijnstillers in zijn hand.

Kennedy is onder behandeling voor een hersentumor, waardoor het sowieso al onzeker was of hij tijdens de bijeenkomst aanwezig kon zijn. Maar. zo zegt zijn nicht Caroline, 'we hebben nog geprobeerd hem ervan af te laten zien, maar niets kon hem weerhouden'.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-08-2008
Bron: The Boston Globe | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier