Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Echogolven helpen nierstenen snel en veilig kwijt te raken

Door Jeroen van Setten 

Grotere nierstenen uitplassen wordt door veel mensen omschreven als de ergste pijn die ze ooit hebben meegemaakt. Maar wat erger is, ongeveer de helft van patiŽnten zal binnen vijf jaar weer stenen krijgen. Nog erger, het is vaak de eerste behandeling die leidt tot de volgende stenen.

Maar wetenschappers werken aan een nieuwe techniek die terugkeer van stenen kan helpen voorkomen. De techniek werkt met ultrasone golven waarmee stenen voorzichtige duwtjes in de goede richting krijgen. Tests bij varkens, waarvan de nieren vrij goed vergelijkbaar zijn met de onze, blijken succesvol.

'Zo'n puls duurt maar een fractie van een seconde, we zien de steen gewoon centimeters opspringen in de nier en soms zelfs stuitert hij zo de urether in,' vertelt Michael R. Bailey van de Universiteit van Washington in Seattle.

Naar schatting 10 procent van de mensen krijg op enig moment in zijn leven last van nierstenen en ongeveer 10 tot 15 procent van die gevallen vereist een behandeling. Meestal wordt er gebruik gemaakt van vergruizing, met als nadeel dat vaak kleine deeltjes achterblijven die later weer uit kunnen groeien tot nieuwe stenen.

De techniek die op dit moment wordt ontwikkeld door Bailey en zijn collega's duwt zachtjes kleine deeltjes naar de uitgang van de nier, zodat ze langs natuurlijke weg worden afgevoerd. Hun echo-apparaat maakt gebruik van een ultrasoonbundel van relatief lage intensiteit.

De methode is niet bedoeld ter vervanging van de huidige behandelingen, maar als aanvulling. Aangezien grote stenen niet door de urineleider kunnen, zullen ze eerst moeten worden verdeeld in kleinere stukjes. Het apparaat kan dan helpen bij het verwijderen van de kleine fragmenten die overblijven na niersteenvergruizing, of het kan grote stenen verplaatsen zodat ze, wanneer ze worden vergruisd, op de juiste plek zijn om langs natuurlijke weg te worden afgevoerd.

Als stenen worden ontdekt wanneer ze nog vrij klein zijn, kan het apparaat helpen met de verplaatsing zodat de patiŽnt geen vergruizingsbehandeling nodig heeft. Bailey ziet, dankzij een verregaande automatisering, zelfs mogelijkheden een dergelijk apparaat in huisartsenpraktijken te plaatsen waarmee patiŽnten de lange route via het ziekenhuis bespaard blijft.

Hij hoopt dat de methode over twee jaar klaar zal zijn voor tests op mensen. Hij en zijn collega's presenteren hun werk op de 158e vergadering van de Acoustical Society of America op 27 oktober in de Amerikaans plaats San Antonio.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 23-10-2009
Bron: LiveScience | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier