Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Duur bloedafsluiting bij nieroperatie beÔnvloedt functie niet'

Door Mustafa Alamyar 

Als bij een patiŽnt met nierkanker een gedeelte van de nier met daarin de tumor wordt verwijderd, is de tijd dat de nier van de bloedcirculatie is afgesloten niet zo belangrijk voor de uiteindelijk overgebleven nierfunctie. Uit een recente grote analyse blijkt dat vooral de nierfunctie vůůr de operatie, in combinatie met de hoeveelheid overgebleven nierweefsel, ertoe doet.

Bij een partiŽle nefrectomie wordt een gedeelte van de nier met daarin de tumor verwijderd. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd bij mensen die maar ťťn nier hebben (mononier). De operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd; koude of warme partiŽle nefrectomie.

Bij de meer complexe nieroperaties waarbij de uroloog meer tijd nodig heeft om de tumor(en) te verwijderen wordt gebruikt gemaakt van koude ischemie. Hierbij wordt de nier afgesloten van de bloedcirculatie en wordt de nier doorgespoeld met een koude vloeistof zodat de metabole afbraakprocessen in de nier worden vertraagd. De reden om de nier van de circulatie af te sluiten is dat de uroloog de tumor zo beter kan verwijderen zonder tumorrestjes achter te laten (bloedvrij beeld). Warme ischemie wordt toegepast bij situaties waarbij de tumor relatief makkelijk uit de nier verwijderd kan worden. Hierbij wordt de nier maximaal 20 minuten afgesloten van de bloedcirculatie (richtlijnen European Association of Urology).

Factoren die van invloed zijn op de nierfunctie na een partiŽle nefrectomie zijn tot op heden niet goed gedefinieerd. Amerikaanse onderzoekers hebben 660 partiŽle nefrectomieŽn (300 koude en 360 warme) bij patiŽnten met een mononier bestudeerd. Deze gegevens zijn retrospectief geanalyseerd om zo de factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke nierfunctie (glomerulaire filtratie ratio: GFR) duidelijk te kunnen definiŽren.

Uit hun onderzoek bleek dat drie maanden na de operatie de nierfunctie 21% afnam bij de koude methode en 22% bij de warme methode. Factoren zoals een grote tumor, meerdere tumoren, hoge leeftijd, lage GFR (nierfunctie) pre-operatief en een lange ischemietijd bij de operatie zijn geassocieerd met een slechte nierfunctie op de lange termijn.

Vorige studies hebben vooral de ischemieduur als bepalend beschouwd voor de uiteindelijke nierfunctie, maar deze studie toont aan dat de pre-operatieve nierfunctie in combinatie met het percentage overgebleven nierweefsel bepalend is voor de uiteindelijke nierfunctie. Invloed van ischemieduur bleek statistisch niet significant in de multivariabele analyse die de onderzoekers hebben uitgevoerd. De resultaten zijn gepubliceerd in de toonaangevende vakblad The Journal of Urology.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-02-2011
Bron: Journal of Urology | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier