Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitsers gaan uitgebreid onderzoek doen naar cystennieren

Door Merel Dercksen 

De Duitse Forschungsgemeinschaft (DFG) heeft zes nieuwe universitaire klinische onderzoeksgroepen ingesteld, waarvan een zich uitsluitend gaat bezighouden met cystennieren.

De organisatie heeft sinds 2001 41 klinische onderzoeksgroepen opgezet. Dit gebeurt altijd in samenwerking met de universiteit waaraan de groep verbonden wordt. De DFG betaalt de ene helft, de universiteit de andere. Deze is ook verplicht een hoogleraar aan te stellen die de onderzoeken leidt. Een van de nieuwste aanstellingen is die van dr. Michael KŲttgen aan de universiteit van Freiburg, die zich met zijn medewerkers uitsluitend bezig zal houden met cystennieren.

Uit recent onderzoek is gebleken, dat een verstoorde cellulaire signaaloverdracht een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van erfelijke nieraandoeningen die met cysten, met vocht gevulde holtes, gepaard gaan. Dit aanknopingspunt zal in Freiburg als uitgangspunt genomen worden om zowel onderzoek naar de oorzaak van cystennieren te doen, als te proberen een behandeling te vinden.

sterren Gepubliceerd: zondag 14-09-2008
Bron: Deutsche Forschungsgemeinschaft | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier