Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Duitse transplantatiezorg kan veel beter'

Door Merel Dercksen 

De Medizinische Hochschule Hannover is afgelopen week een vier jaar durend project gestart om de zorg voor niertransplantatiepatiënten te verbeteren. De doelen van het project zijn overzichtelijk: betere overleving van zowel patiënten als nieren en een vermindering van het aantal complicaties. Daarnaast hopen de initiatiefnemers een economisch voordeel te halen: minder dialyse en minder ziekenhuisopnames verlagen de kosten, ook als er op een andere manier meer in de zorg geïnvesteerd moet worden.

Om deze doelen te behalen hebben de initiatiefnemers subdoelen gesteld. Die bestaan bijvoorbeeld uit: maatregelen om immunologische en cardiovasculaire risico's te verminderen. Maar ook: therapietrouw bevorderen en meer multidisciplinair gaan werken. Na afloop van het project, in 2021, zullen alle onderdelen die een positief effect hebben gehad, opgenomen worden in de standaardzorg voor transplantatiepatiënten. De bedoeling is dan ook, deze methodes over heel Duitsland te verspreiden, vanuit de pilotregio Niedersachsen/Bremen. Succesvolle elementen kunnen dan ook worden toegepast op patiënten die een ander orgaan dan een nier hebben ontvangen.

Als onderbouwing van het project stellen de initiatiefnemers dat er nogal wat mis is met de zorg zoals die nu gegeven wordt: er zou bijvoorbeeld te weinig contact en zeker geen gestandaardiseerde samenwerking zijn tussen artsen in een transplantatiecemntrum en nefrologen in andere centra, die de patiënten na hun transplantatie weer terugkrijgen. Ook zou er te weinig ondernomen worden als van patiënten bekend is dat bestaande risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen bij hen van toepassing zijn, wordt er niet pro-actief en gestructureerd gereageerd op medicijnontrouw en gaan te veel patiënten door de grote afstand niet trouw genoeg op controle in het transplantatiecentrum.

Wat gaat er gebeuren? De zorg gaat veel meer gebruikmaken van elektronische hulpmiddelen. Zo komt er een elektronisch patiëntendossier, waar zowel de arts in het transplantatiecentrum, de eigen nefroloog als de patiënt zelf in kunnen werken respectievelijk kijken. Daarnaast omvat het programma: teleconsulten door middel van videoverbinding, met de lokale nefroloog en de transplantatiearts samen; psychosomatische-psychosociale risicoassessments en zo nodig coaching van de patiënt bijvoorbeeld op het gebied van therapietrouw; een fysiek trainingsprogramma voor patiënten die daar bijvoorbeeld met het oog op risico voor hart- en vaatziekten baat bij hebben, dat vrij intensief begeleid wordt door sportartsen, ook via een trainingsapp. Patiënten krijgen ook tips voor sporten in hun eigen woonomgeving aangereikt. In het algemeen komt er meer aandacht voor jongeren die overstappen naar de nefroloog voor volwassenen.

Het project wordt gefinancierd met een innovatiebijdrage van het ministerie voor gezondheid.

sterren Gepubliceerd: maandag 30-01-2017
Bron: ntx360grad | Nog geen reacties
Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet.

ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Het verhaal geeft de impact weer van een volhardende burger die achter allerlei schermen vele touwtjes in handen had en wiens strakke regie uiteindelijk leidde tot een wetswijzing.

Menno Loos en Ed van Eeden, Dat bepaal je zelf Ė Tien jaar strijden voor een nieuwe Donorwet. Uitgeverij LoosBD, 356 pp, hardcover, prijs Ä 25.

Bestellen kan via deze link https://datbepaaljezelf.nl/

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »

Huisdieren mogelijk bron van hepatitis E »

Huisdieren zijn veel vaker dan gedacht besmet (geweest) met het virus dat hepatitis E veroorzaakt, en zouden daarmee wel eens een bron van besmetting voor mensen kunnen zijn. Dit is voor gezonde mensen over het algemeen niet gevaarlijk, maar kan dat wel zijn voor mensen die een verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld getransplanteerden. Vrij veel mensen hebben op enig moment in hun leven een infectie met het hepatitis E-virus, meestal niet ernstig.

Lees meer »


'Duitse transplantatiezorg kan veel beter'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier