Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Duitse donororganen gaan onnodig verloren'

Door Merel Dercksen 

In Duitsland zouden veel meer donororganen beschikbaar zijn, als er meer tijd, kennis en mankracht in de donaties gestoken zou worden. Daarom moet er dringend iets gebeuren op dit vlak, vindt het Duitse EU-parlementslid Peter Liese. De organisatie van ziekenhuizen moet beter op donatie ingericht worden, stelt hij.

'De helft van de donororganen gaat in Duitsland verloren in de ziekenhuizen, hoewel de patiŽnten een donorcodicil hebben of de nabestaanden bereid zijn met donatie in te stemmen. Dat is beschamend voor een land met een hoog ontwikkeld gezondheidssysteem,' zegt Peter Liese, Duits EU-parlementariŽr. Liese is lid van de CDU en in woordvoerder gezondheidspolitiek van de conservatieve fractie in het Europees Parlement. Volgens experts zijn veel ziekenhuizen 'niet optimaal' op orgaandonatie voorbereid. Liese: 'PotentiŽle donoren worden vaak niet herkend, en de gesprekken met de nabestaanden zijn volstrekt ontoereikend.'

Daarnaast blijken artsen te weinig tijd te hebben om, naast hun normale dagelijkse werk, meerdere uren in de afwikkeling van een orgaandonatie te steken. En onvoldoende medici beschikken over de specifieke kennis en kunde die nodig zijn voor de behandeling van een hersendode, zodat de organen geschikt blijven voor transplantatie.

Liese wil dat de omstandigheden voor donatie in de Duitse ziekenhuizen verbeterd worden. Ieder ziekenhuis zou in elk geval een transplantatiecoŲrdinator moeten hebben, vindt hij. De Duitse Stichting voor Orgaandonatie (DSO) heeft die oplossing al eerder onderkend en het afgelopen jaar in 111 ziekenhuizen met een neurochirurgische afdeling 'Inhouse-coŲrdinatoren' aangesteld. Die moeten de DSO over orgaandonoren informeren. Volgens Liese is dat nog maar een kleine eerste stap en moet er veel meer gebeuren binnen de ziekenhuizen.

Een ander probleem is de slechte vergoeding die Duitse ziekenhuizen krijgen: voor de uitname van meerdere organen bij ťťn donor bedraagt die 3.300 euro. Dat betekent dat een ziekenhuis er netto op inlevert. In andere landen, zelfs in KroatiŽ, liggen die vergoedingen soms wel twee keer zo hoog.

Duitsland kent 14,9 donoren per miljoen inwoners, dat is minder dan het Europese gemiddelde van 18.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 24-07-2010
Bron: Die Welt | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier