Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Duitse deelstaat: meer voorlichting donatie op scholen

Door Merel Dercksen 

De verschillende Duitse deelstaten voeren hun eigen beleid op het gebied van orgaandonatie. Allemaal treffen ze andere maatregelen om het aantal postmortale donoren te verhogen. Rheinland-Pfalz hield zich vooral bezig met ziekenhuizen, maar voegt daar nu bewustwording onder jongeren aan toe.

In Rheinland-Pfalz hebben alle betrokken organisaties vier jaar geleden een intentieverklaring gesloten, waarin zij zichzelf verplichtten in samenwerking met de ziekenhuizen ervoor te zorgen dat het aantal donoren toeneemt. Daarbij gaat het vooral om de zorg die leidt tot daadwerkelijke uitname. Nu komt die opstelling, waarbij orgaandonatie als een logisch onderdeel van de verleende zorg gezien wordt, ook terecht in de nieuwe ziekenhuiswet van de deelstaat die op dit moment geschreven wordt. In dat kader krijgen ziekenhuizen die relatief weinig donoren leveren, ook bezoek van een projectgroep van de adviescommissie ter bevordering van orgaandonatie.

Tot nu toe werpt dat resultaat af, stelt gezondheidsminister Malu Dreyer: vorig jaar kende de deelstaat 59 donoren tegenover 53 het jaar ervoor. En die lichte stijging zet dit jaar door. Maar nog altijd zijn er meer donoren nodig, en dus ook meer actie. Daarom heeft de regering van Rheinland-Pfalz nu besloten, om ook sterker in te zetten op zichtbaarheid en bewustwording, en niet meer alleen op de procedures in ziekenhuizen. Daarbij horen bijvoorbeeld projecten die het thema orgaandonatie integreren in de biologielessen op middelbare scholen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 12-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier