Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dubbele anticonceptie bij mycofenolaat geen noodzaak meer

Door Redactie NierNieuws 

Mannen die mycofenolaat-middelen gebruiken (CellCept, Myfortic en generieken), hoeven niet meer verplicht condooms te gebruiken als aanvulling op de anticonceptie van hun vrouw. Dit stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Uit Europees onderzoek blijkt dat de hoeveelheid mycofenolaat die de vrouwelijke partner met het sperma binnenkrijgt, laag is.
 
Middelen met mycofenolaat (zowel mycofenolaatmofetil als mycofenolzuur) worden gebruikt om afstoting na transplantatie van organen te voorkomen. Vrouwen die zo'n middel gebruiken en zwanger worden, lopen een hoog risico op een miskraam of afwijkingen bij het kind. Daarom moeten ze een zwangerschap voorkomen, of in overleg met hun arts een ander middel gebruiken dat een zwangerschap niet in de weg staat.

Voor heterostellen waarbij de man een van deze middelen gebruikt, geldt ook dat een zwangerschap voorkomen dient te worden omdat het DNA en daarmee de zaadcellen van de man aangetast kunnen zijn. Tot nu toe was een aanvullende eis dat ook als de vrouw de pil slikte, de man toch een condoom moest gebruiken. Dit omdat de vrouw via zijn sperma sporen van het medicijn binnen zou kunnen krijgen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldt nu dat uit onderzoek blijkt dat dat laatste risico zo laag is, dat dubbele anticonceptie bij mannelijke gebruikers niet meer verplicht is. Het heeft nog wel de voorkeur. De richtlijn om een zwangerschap te voorkomen tijdens en gedurende enkele weken tot maanden na gebruik van deze medicijnen, verandert niet.

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-01-2018
Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen | Nog geen reacties
Hogere sterfte niertransplantatiepatiŽnten die maagzuurremmers gebruiken

Door Rosa Wouda - Een interview met arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG over hun onderzoek naar het verband tussen het gebruik van maagzuurremmers en sterfte na niertransplantatie.

Rianne heeft geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Groningen. Tijdens haar studie was ze lid van het Prometheus-Nierteam, waardoor haar interesse in wetenschappelijk onderzoek en transplantatiegeneeskunde groeide. Haar laatste coschap heeft ze gedaan op de afdeling maag-, darm- en leverziekten. Sinds ruim drie jaar werkt zij als arts-onderzoeker voor de TransplantLines studie; een grootschalig onderzoek, langlopend onder in het UMCG getransplanteerde patiŽnten, onder leiding van prof. dr. Bakker. Passend bij haar interesse in de transplantatiegeneeskunde, alsmede het maagdarmstelsel, doet zij nu onderzoek naar het gebruik van maagzuurremmers bij patiŽnten met een niertransplantatie.

Lees meer »

Verfijndere behandeling ANCA-vasculitis stap dichterbij »

Van de Late Breaking Clinical Trials die tijdens het ERA-EDTA congres gepresenteerd zijn, hebben er twee betrekking op ANCA-vasculitis. Zowel met betrekking tot het terugdringen van een actieve aanval, als het voorkomen van een terugval is in Cambridge medicijnonderzoek gedaan dat een stap in de richting zet van meer op de patiënt afgestemde behandeling. Late Breaking Clinical Trials (LBCTs) zijn, zoals de naam al zegt, klinische studies, dus uitgevoerd onder patiënten.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »


Dubbele anticonceptie bij mycofenolaat geen noodzaak meer

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier