Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Droomrit' voor jonge nierpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Wanneer: zaterdag 11-09-2010

Op 11 september 2010 vindt de 11e editie van de Droomrit voor het Leven plaats. Tijdens deze rit mogen zieke kinderen een dag meerijden in een exclusieve droomauto. Dit jaar wordt de droomrit georganiseerd voor nierpatiŽnten tussen de 9 en 25 jaar.

De Droomrit voor het Leven begint en eindigt bij IVA in Driebergen. Via een mooie tocht gaan de auto's richting de lunchlocatie. Daarna vertrekt de stoet naar een vliegveld, waar de vijftig auto's tegen elkaar gaan racen op een landingsbaan.

Cars for Charity organiseert het evenement, dit jaar samen met de NierpatiŽnten Vereniging Nederland (NVN). De NVN heeft ook een programma voor de ouders opgesteld. Na het uitzwaaien van de autoís beginnen de ouders aan een wandeltocht van 7 km door een mooie, natuurrijke omgeving. Hierna lunchen ze in een pannenkoekenrestaurant. Na de lunch hebben de ouders een aantal uren de tijd om te genieten van het Driebergs Dorpsfeest. Op het einde van de dag wachten de ouders hun kinderen weer op, als zij arriveren op het vertrekpunt.

Alle 50 kinderen mogen ook ťťn broertje of zusje meenemen. Overige broertjes of zusjes mogen aan het programma voor de ouders deelnemen.

Aanmelden kan door het aanmeldingsformulier op te sturen naar de NVN. Voor vragen kunt u contact opnemen met Michelle Engelen van de NVN, telefoonnummer 035-6912128.

Sinds half juli is inschrijven alleen nog mogelijk voor de reservelijst.

Droomrit voor het Leven: zaterdag 11 september 2010 8:30 - 17:00 uur

Locatie: IVA, Driebergen

sterren Gepubliceerd: maandag 21-06-2010
Bron: NVN | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier