Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Drammen helpt (soms)

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

'Met hen die niet klagen heeft nooit iemand medelijden' Jane Austen

Ware woorden. Kijk maar om je heen. Nanny klaagt ook niet, dus ervaart ze als partner weinig medeleven.

Sedert de vorige column heb ik mijn diafiltratie-apparaat terug. Maar daar moest ik wel wat voor doén. Bij de nefroloog wat drammen en op geëigende momenten informeren - alsof ik dat na die waterschade niet begreep - wat er toch met 'mijn' hemodiafiltratie-apparaat aan de knikker was. Ik was behoorlijk aan dit apparaat gehecht geraakt omdat ik me fitter voelde.
Ook via de infirmières heb ik bij de leiding aangeklopt.

Mijn apparaat en ook andere waren kennelijk 'foutu'. Zeg maar: naar de ratsmodee, de kloooooostertuin of zo? Maar er werd echt hard aan gewerkt! Nu is het dus weer in bedrijf. Goeie actie toch van SERENA?

Dit groene apparaat werkt anders dan de helder blauwe hemodialyse-apparatuur. Bij hemodialyse wordt het bloed via diffusie door een filter ('de nier') gereinigd. Water en in water oplosbare stoffen als: ureum en creatinine, maar helaas ook stoffen als suikers, zouten, etc. sijpelen weg.

Hemodiafiltratie werkt net zo, maar heeft hiernaast nog iets extra's: tijdens de gewone wateronttrekking, wordt tevens ultra zuiver (graag wel!) water in de bloedbaan teruggebracht; in SERENA gebeurt dit na het filter, vanwege betere zuivering. Dit extra sap moet er natuurlijk ook nog weer uit.

En dan zitten daar meteen schadelijke eiwitten in die organen kunnen aantasten. Mogelijk kom ik hier nog wel eens uitgebreider op terug. De 'toegevoegde water-waarde' is al gauw een paar liter, dat spoelt dus lekker door. En ik meen dat dus te merken. Helemaal door mijn keelgat springen blijft nog lastig. Een definitief oordeel stel ik dus nog even uit. Parameters als: bloeddruk, paracetamolgebruik, klusvermogen en uitgaanszin, toetastsnelheid bij de maaltijd, levenslust en dergelijke, wijzen overigens wél in die richting. En Nanny doet háár waarnemingen: zij kijkt ook blijer naar haar dialysant.


Inmiddels neigen we daarom tot de conclusie van de deskundigen: hemodiafiltratie is (voor mij) werkzamer dan hemodialyse. Hierbij niet mee bekeken thuisdialyse of 'buikspoeling'.

Ik/wij hebben deze methoden nooit beleefd: ons ontbreekt derhalve ervaring op dit terrein. En 't is ook wel goed zo.

Helemaal vlekkeloos ging het gisteravond overigens nog even niet. Aan het eind van de spoelbeurt, en derhalve geen gelegenheid meer tot bijsturing, bekende Sylvie me dat ze een rekenfout had gemaakt en dat ik met achthonderd gram teveel naar huis moest.
Er was te weinig vocht onttrokken, want teveel toegevoegd. Het is maar hoe je het zien wil.
Ook na een gedegen opleiding, blijft misrekenen menselijk.

U weet: wie werkt maakt fouten, wie weinig werkt ....., er zijn zelfs lieden die helemaal geen fouten maken.

Ik tilde hiér dan ook niet erg aan. Dat wordt uiteraard anders wanneer je met achthonderd gram te weínig naar huis mag, daar word je doorgaans minder vrolijk van. U weet wel: kramp en zo. We hebben ondanks dit teveel de rentree van mijn machine toch stevig gevierd met een Tequila Sunrise.

De liefhebbers bieden we hierbij een tweetal cocktails aan.

à la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 11-09-2010 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier