Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbare kunstnier dankzij Nederlandse innovatie

De Opvatting van Amber

De draagbare kunstnier komt er nu snel aan en hij komt uit Nederland. Groot nieuws wat mij betreft. De Nederlander Willem Kolff ontwikkelde, intussen meer dan 60 jaar geleden, de eerste werkende kunstnier en weer zijn het Nederlanders die zorgen voor een grote revolutie op dit gebied.

Het Brabantse bedrijf Nanodialysis heeft, in relatieve stilte en samen met TNO, hard gewerkt aan een heel belangrijke innovatie. Namelijk die van het gebruik van nanotechnologie voor dialyse. Door die technologie, is het straks niet meer nodig grote hoeveelheden vloeistoffen te gebruiken voor hemodialyse. En dat opent de weg naar verkleining van de apparatuur tot een werkelijk draagbaar formaat.

Veel dialysepatiŽnten die bijvoorbeeld niet voor transplantatie in aanmerking komen en voor wie buikspoeling geen optie is, kijken hier al jaren naar uit. En gezien de data die de makers geven voor klinische tests en mogelijke productie (al in 2014) is het vooruitzicht van een draagbare kunstnier nu eindelijk heel reŽel geworden.

Deze uitvinding is trouwens ook goed nieuws voor iedereen die mocht twijfelen aan de innovatieve kracht van Nederland. Op dit gebied is nu in ieder geval bewezen dat we nog steeds internationaal meetellen. Als alles naar verwachting verloopt, betekent dit tenslotte dat er over de hele wereld op een veel effectievere manier gedialyseerd kan gaan worden. Een waardige voortzetting van het belangrijke werk dat Professor Kolff ooit verrichtte.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-04-2010 | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier