Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Draagbare kunstnier dankzij Nederlandse innovatie

De Opvatting van Amber

De draagbare kunstnier komt er nu snel aan en hij komt uit Nederland. Groot nieuws wat mij betreft. De Nederlander Willem Kolff ontwikkelde, intussen meer dan 60 jaar geleden, de eerste werkende kunstnier en weer zijn het Nederlanders die zorgen voor een grote revolutie op dit gebied.

Het Brabantse bedrijf Nanodialysis heeft, in relatieve stilte en samen met TNO, hard gewerkt aan een heel belangrijke innovatie. Namelijk die van het gebruik van nanotechnologie voor dialyse. Door die technologie, is het straks niet meer nodig grote hoeveelheden vloeistoffen te gebruiken voor hemodialyse. En dat opent de weg naar verkleining van de apparatuur tot een werkelijk draagbaar formaat.

Veel dialysepatiŽnten die bijvoorbeeld niet voor transplantatie in aanmerking komen en voor wie buikspoeling geen optie is, kijken hier al jaren naar uit. En gezien de data die de makers geven voor klinische tests en mogelijke productie (al in 2014) is het vooruitzicht van een draagbare kunstnier nu eindelijk heel reŽel geworden.

Deze uitvinding is trouwens ook goed nieuws voor iedereen die mocht twijfelen aan de innovatieve kracht van Nederland. Op dit gebied is nu in ieder geval bewezen dat we nog steeds internationaal meetellen. Als alles naar verwachting verloopt, betekent dit tenslotte dat er over de hele wereld op een veel effectievere manier gedialyseerd kan gaan worden. Een waardige voortzetting van het belangrijke werk dat Professor Kolff ooit verrichtte.


De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van in De Opvatting gepubliceerde teksten. Bijdragen voor De Opvatting kunt u sturen naar: redactie@niernieuws.nl

sterren Gepubliceerd: donderdag 29-04-2010 | Nog geen reacties
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiŽnten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier