Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dr. Donor doneert tijdens Donatie on Tour

Door Merel Dercksen 

Op 10 juni vindt Donatie on Tour plaats: getransplanteerden, transplantatieartsen en andere betrokkenen vertrekken op de fiets vanaf 10 ziekenhuizen in de regio Rotterdam, West-Brabant en Zeeland naar verschillende scholen. Aangekomen op de scholen wordt gediscussieerd over het belang van orgaandonatie.

Op het Christelijk Lyceum te Delft jureert BN-er Wilfried de Jong het debat. Ook kan daar Dr. Donor gespeeld worden, het spel dat jongeren op een ludieke manier bewust maakt van het belang van orgaandonatie. Ervaringsdeskundigen Annelies en Leonie zijn aanwezig om hun eigen verhaal te vertellen. Leonie heeft een niertransplantatie ondergaan en zou niet meer hebben geleefd als andere mensen niet zo dapper waren geweest om hun donorcodicil in te vullen. Op 10 juni is zij ook spelleidster van Dr. Donor.

Jaarlijks stuurt het Donorregister diverse leeftijdsgroepen een donorformulier met het verzoek dit in te vullen en terug te sturen. Helaas wordt dit relatief weinig gedaan. Van de 196.015 aangeschreven jongeren die in 1990 zijn geboren heeft 32.8% gereageerd op het donorregistratieformulier. Met behulp van Dr. Donor the Game gaan hopelijk steeds meer jongeren het belang inzien van orgaandonatie.

Dr. Donor is een grote dokter waar op de locatie van het lichaam van de te transplanteren organen grote gaten zijn gemaakt. Met ballen in de vorm van harten kan naar de dokter gegooid worden. Wie genoeg punten haalt wint een donor(goody)-bag.

sterren Gepubliceerd: donderdag 10-06-2010 | Nog geen reacties
Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt.

In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Er is dus een discrepantie tussen enerzijds de nierfunctie en anderzijds het aantal symptomen en de last die patiënten ervaren. Een groots opgezet onderzoek waaraan veel patiënten meedoen, met uiteenlopende nierfuncties en ook een hele range aan symptomenlast, willekeurig verdeeld over groepen die wel of niet starten met dialyse, zou antwoord kunnen geven op deze vraag.

Het wetenschappelijk bewijs uit een dergelijke goed opgezette zogeheten gerandomiseerde studie geldt als sterk. Maar met zo een verscheidenheid aan patiënten en symptomen is een gerandomiseerd onderzoek in dit geval eigenlijk niet te doen. Daarom gebruikte Janmaat gegevens uit observationele studies. Dat zijn onderzoeken waarbij gegevens van patiënten worden verzameld. De patiënten krijgen de gebruikelijke behandeling en er wordt geen behandeling toegewezen door de arts of onderzoeker.

Lees meer »

Jef Schaap overleden »

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud.  Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen.

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier