Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Doodvonnissen en levenslang in melamineschandaal

Tijdens de processen in het Chinese melkschandaal zijn vandaag verschillende straffen uitgesproken. De vrouwelijke directeur van het zuivelbedrijf Sanlu, Tian Wenhua (66), kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Twee handelaars die minstens 600 ton melamine verwerkten, Zhang Yujun en Geng Jinping, kregen de doodstraf.

Een van Zhangs handlangers kreeg levenslang. Verder werden nog straffen opgelegd van vijf tot vijftien jaar gevangenisstraf aan andere betrokkenen. In totaal stonden 21 mensen terecht waaronder vier managers van de Sanlu Groep. Het inmiddels failliete bedrijf was de grootste melamine-menger.

De veroordeelden waren betrokken bij het mengen van de giftige stof melamine door melkpoeder, om meer winst te maken. Door het drinken van vervuilde melk zijn zeker zes baby's overleden en werden er 300.000 ziek. De kinderen kregen in ernstige mate last van nierstenen. Producten die de vervuilde melk bevatten, zoals snoepgoed, kwamen over de hele wereld terecht.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-01-2009 | Nog geen reacties
Familie wel screenen bij zeldzame erfelijke nierstenen

Primaire hyperoxalurie is een zeldzame, erfelijke ziekte. De meeste patiënten krijgen de diagnose als ze al symptomen vertonen. Volgens recent Amerikaans onderzoek is het echter wenselijk om familieleden van patiënten te testen op de ziekte, ook als ze nog geen symptomen hebben. De ziekte kan dan eerder ontdekt worden, en de patiënt beter behandeld.

Primaire hyperoxalurie (PH) is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de lever te veel oxaalzuur aanmaakt. Het teveel aan oxaalzuur moet via de nieren en de urine worden uitgescheiden, maar in de nieren kan het zuur zich aan het aanwezige calcium verbinden, waardoor nierstenen kunnen ontstaan. De nieren, en overigens ook andere organen, kunnen met de tijd slechter gaan functioneren, zelfs tot nierfalen aan toe. De ernst van de symptomen verschillen echter van patiënt tot patiënt; sommige mensen hebben de ziekte zonder veel symptomen te vertonen. Het komt weinig voor, in Nederland zijn er ongeveer 100 patiënten.

Lees meer »

NN TV: De calciumpoortwachter TRPV5 in beeld »

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn erin geslaagd de structuur van het ionkanaal TRPV5 in beeld te brengen. Dit eiwit bevindt zich in niercellen en regelt hoeveel calcium de cellen in en uit gaat. Dr. Jenny van der Wijst en Mark van Goor MSc vertellen hoe ze tot deze doorbraak zijn gekomen.

Nierstenen groeien net als kristallen »

Calciumoxalaatnierstenen, de meest voorkomende vorm, ontwikkelen zich net zoals steenachtige kristallen in de vrije natuur, schrijven geologen. Dat betekent dat er afwisselend periodes van afzetting en aangroeien en van weer oplossen plaatsvinden. Tot nu toe werd altijd gedacht dat nierstenen in het lichaam onoplosbaar zijn. Kristalvorming in de natuur is een dynamisch proces. Vanuit een kleine kern groeit het gesteente laag voor laag aan, maar tussentijds lost er ook weer een deel op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier