Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Dood getransplanteerden door zeldzame parasiet was niet te voorzien'

Door Jeroen van Setten 

Artsen hebben geen schuld aan de dood van twee Britten die na een niertransplantatie overleden aan een zeldzame parasiet. Dat blijkt uit de lijkschouwingsrapporten. De Engelse media stonden de laatste tijd bol van het overlijden van de twee mannen. Het werd vooral artsen kwalijk genomen dat ze niet hadden gezien dat de getransplanteerde organen de parasitaire worm Halicephalobus gingivalis meebrachten.

Robert Stuart (67) uit Cardiff en Darren Hughes (42) uit Bridgend werden vorig jaar beiden getransplanteerd met een nier van een 39-jarige Brit die, naar men dacht, overleden was aan een hersenvliesonsteking. Het was wel bekend dat de donor een ruig leven had geleid. Hij was alcoholicus en had een levercirrose. Beide ontvangers waren hiervan op de hoogte. Pas veel later bleek bij schouwing dat de man in feite was overleden aan de gevolgen van de aanwezigheid van de Halicephalobus gingivalis.

Een dergelijke besmetting is bij mensen uiterst zeldzaam. Op dit moment zijn wereldwijd niet meer dan vier gevallen bekend. In alle gevallen overleed de patiënt. De overleden nierpatiënten zijn naar het ernaar uitziet de eersten ter wereld die overleden aan de worm bij een besmetting van mens op mens.

Meningitis, hersenvliesontsteking, is op zichzelf geen contra-indicatie voor donatie. Volgens de Britse National Health Service (NHS) zijn er in de afgelopen tien jaar 52 donoren geweest die aan meningitis waren overleden. In al deze gevallen bleek transplantatie geen probleem. De uitspraak in de zaak die door de nabestaanden was aangespannen luidt dan ook dat 'Robert James Stuart en Darren Hughes overleden zijn aan de onbedoelde gevolgen van een noodzakelijke medische interventie'.

sterren Gepubliceerd: zondag 07-12-2014
Bron: Press Association / BBC | Nog geen reacties
Overweldigende opbrengst benefietavond

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc.

De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken. Achter hen de zaal met tientallen tafels en een leger vrijwilligers dat stond te popelen de gasten te begeleiden en te bedienen.

Ron Brandsteder, gastheer op het podium, moest helaas beginnen met de vervelende mededeling dat Manuëla Kemp verstek moest laten gaan als gevolg van een struikelpartij. Gelukkig waren daar Monique en Suzanne Klemann voor de reddende assistentie en om te zingen natuurlijk. De gasten werden vervolgens getrakteerd op een avond vol lekker eten, strakke bediening en een keur aan optredens van topartiesten. Voor ieder wat wils: Dries Roelvink, een smartlappenkoor, Ellen ten Damme...

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »

Tien waardevolle tips om de hitte te overleven »

Het is heet, en dat blijft het deze week. Daarom opnieuw: tien tips om de hitte te overleven, door ons samengesteld in samenwerking met de nefrologie-afdeling van het Meander MC in Amersfoort. En daarbij besteden we natuurlijk speciaal aandacht aan nierpatiënten. DOEN: meer drinken. Ook met een vochtbeperking of als dialysepatiënt kun je bij deze hoge temperaturen wat meer hebben. Denk aan 250 ml (twee kleine glaasjes) per dag.

Lees meer »


'Dood getransplanteerden door zeldzame parasiet was niet te voorzien'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier