Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Dood getransplanteerden door zeldzame parasiet was niet te voorzien'

Door Jeroen van Setten 

Artsen hebben geen schuld aan de dood van twee Britten die na een niertransplantatie overleden aan een zeldzame parasiet. Dat blijkt uit de lijkschouwingsrapporten. De Engelse media stonden de laatste tijd bol van het overlijden van de twee mannen. Het werd vooral artsen kwalijk genomen dat ze niet hadden gezien dat de getransplanteerde organen de parasitaire worm Halicephalobus gingivalis meebrachten.

Robert Stuart (67) uit Cardiff en Darren Hughes (42) uit Bridgend werden vorig jaar beiden getransplanteerd met een nier van een 39-jarige Brit die, naar men dacht, overleden was aan een hersenvliesonsteking. Het was wel bekend dat de donor een ruig leven had geleid. Hij was alcoholicus en had een levercirrose. Beide ontvangers waren hiervan op de hoogte. Pas veel later bleek bij schouwing dat de man in feite was overleden aan de gevolgen van de aanwezigheid van de Halicephalobus gingivalis.

Een dergelijke besmetting is bij mensen uiterst zeldzaam. Op dit moment zijn wereldwijd niet meer dan vier gevallen bekend. In alle gevallen overleed de patiënt. De overleden nierpatiënten zijn naar het ernaar uitziet de eersten ter wereld die overleden aan de worm bij een besmetting van mens op mens.

Meningitis, hersenvliesontsteking, is op zichzelf geen contra-indicatie voor donatie. Volgens de Britse National Health Service (NHS) zijn er in de afgelopen tien jaar 52 donoren geweest die aan meningitis waren overleden. In al deze gevallen bleek transplantatie geen probleem. De uitspraak in de zaak die door de nabestaanden was aangespannen luidt dan ook dat 'Robert James Stuart en Darren Hughes overleden zijn aan de onbedoelde gevolgen van een noodzakelijke medische interventie'.

sterren Gepubliceerd: zondag 07-12-2014
Bron: Press Association / BBC | Nog geen reacties
Wisselingen in Maastricht

Twee grote veranderingen bij de afdeling nefrologie in Maastricht: prof.dr. Karel Leunissen is met emeritaat gegaan en prof.dr. Jeroen Kooman is benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Bij zijn afscheid van het Maastricht UMC+ is internist-nefroloog prof.dr. Karel Leunissen benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens is hij onderscheiden met de Maastricht UMC+ penning. Leunissen is sinds 1984 tot aan zijn emeritaat in juni 2020 in dienst geweest van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Universiteit van Maastricht. Hij is begonnen als jonge internist-nefroloog, waarbij hij nog nauw betrokken is geweest bij het opzetten van het niertransplantatieprogramma in Maastricht. Vervolgens is hij bevorderd tot universitair hoofddocent en later tot vakhoogleraar en opleider Nefrologie. Vanaf 1998 was hij, binnen de afdeling Interne geneeskunde van het Maastricht UMC+, hoofd van de onderafdeling Nefrologie.

Naast zijn vakinhoudelijk werk heeft Leunissen zich uitgebreid bezig gehouden met onderwijs. Zo was hij bijvoorbeeld vice-decaan en portefeuillehouder onderwijs van de (toenmalige) Faculteit der Geneeskunde, en directeur van het Stafdirectoraat Zorg en Leren. Een andere nefroloog met onderwijsbloed is prof.dr. Jeroen Kooman. Hij is per 1 september benoemd tot nieuwe directeur van EDLAB, het UM-instituut voor onderwijsinnovatie.

Lees meer »

Inspirerende dag over therapietrouw »

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »


'Dood getransplanteerden door zeldzame parasiet was niet te voorzien'

NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier