Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donoren ten onrechte afgekeurd door onderschatting nierfunctie

Door Gerard Kok 

De snelheid waarmee de nieren vloeistoffen filteren, de glomerulaire filtratiesnelheid, is een belangrijke maat om na te gaan hoe goed de nieren functioneren. Filtratiesnelheid kan worden gemeten, of benaderd met behulp van enkele berekeningen. Benaderen is eenvoudiger dan meten, maar niet zo precies. Dat enkele van de bekende benaderingen de filtratiesnelheid niet goed inschatten bij goed functionerende nieren is inmiddels bekend. Deze kennis is van belang op momenten waarop de filtratiesnelheid van gezonde nieren moet worden bepaald, bijvoorbeeld voorafgaande aan het doneren van een nier. Groningse artsen hebben nu uitgezocht hoe goed de bekende benaderingsmethoden de filtratiesnelheid benaderen voor en na een nierdonatie.

De artsen maten de filtratiesnelheid van 253 levende nierdonoren zowel 4 maanden voor de donatie, als 2 maanden erna. Daarnaast benaderden zij de filtratiesnelheid op beide momenten met behulp van de drie bekendste formules: Cockcroft-Gault (GC), Modification of Diet in Renal Disease (MDRD) en Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI). Tenslotte beschikten zij nog over de gegevens van 295 potentiŽle donoren, die echter niet geschikt werden bevonden voor donatie, onder meer omdat hun geschatte filtratiesnelheid lager was dan de algemeen gehanteerde minimale waarde voor donatie.

De filtratiesnelheid die werd gemeten na de donatie was een behoorlijk stuk lager dan ervoor. Alle benaderingswijzen onderschatten de filtratiesnelheid, zowel voor als na donatie, hoewel na de donatie de schatting wel een betere benadering voor de gemeten waarde bleek dan voor de donatie. Ook waren er slechts 19 personen uit de 295 potentiŽle donoren waarvan de gemeten filtratiesnelheid lager was dan minimale waarde voor donatie.

De onderzoekers concluderen dat benaderingsmethoden de filtratiesnelheid meer onderschatten naarmate de filtratiesnelheid hoger is. Dat is van belang in het achterhoofd te houden bij het screenen van potentiŽle donoren, om te voorkomen dat mensen met een te lage geschatte filtratiesnelheid ten onrechte niet geschikt worden geacht, omdat er een gerede kans bestaat dat hun werkelijke filtratiesnelheid wel hoog genoeg is voor donatie.

sterren Gepubliceerd: maandag 12-07-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier