Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiemoeheid

 De Opvatting van Dietske van der Brugge

Hoe lang staan we nu al niet aan dat dode paard te sjorren? Nog nooit is geen bezwaar of ADR een serieuze optie geweest. Nu ook niet. Alle acties van deze week ten spijt: de welluidende woorden zijn voor de bühne, en ingewijden weten dat. Er is geen meerderheid voor een ander donatiesysteem, en dat zal voorlopig zo blijven. 

Want we willen niet alleen een (schier onuitlegbaar) ADR; verplicht registreren, op straffe van donorschap als je in gebreke blijft. We willen dat ook nog buiten ons vigerende rechtsstelsel om regelen, géén gebruik makend van het vertrouwen dat een ruime meerderheid van de bevolking in onze rechtsstaat heeft. Waarom? Bij wetsovertreding kent Nederland bij mijn weten drie soorten sancties. De geldboete, gevangenis- en taakstraf. Uitname van je organen hoort daar niet bij. Het is niet alleen een barbaarse sanctie; het ondermijnt naar mijn inschatting ook het vertrouwen dat mensen stellen in donorwerving.

 Er is geen meerderheid voor een ander donatiesysteem, en dat zal voorlopig zo blijven. 

Dus sukkelen we noodgedwongen voort op de weg van donorwerving zónder stok achter de deur. Met geweldige inzet, daar zeg ik niks van. En bovendien weer 15.000 registraties gewonnen. Maar tjongejonge, de Donorweek is nog niet halverwege, en er is al zoveel pushy informatie de wereld ingeslingerd dat je bijna begrip gaat krijgen voor de sukkels die fora beswaffelen met hun boodschap: ‘ze blijven maar aan je kop drammen; voor je het weet halen ze de hele boel leeg; ze zullen en moeten je organen hebben; nou, ik dagget niet!’

Het ergste is: ze hebben een punt. Ouderwetse zendelingen zijn we. De hele voorlichting rond orgaandonatie is gekaapt door organisaties die het fenomeen promoten. We rammen het erin: donatie is goed, registreer je als donor, red een leven. Willen de (meeste) mensen niet? Harder rammen. Willen ze nog steeds niet? Blijven rammen. Ik zag zaterdag Debat op 2, en het was dat de presentator was afgelost, maar ik zou zweren dat ik datzelfde programma in 2011 ook al had gezien. Verken eens nieuwe wegen.

Mijn pad kruist dagelijks dat van donatiezendelingen die zich moeiteloos kunnen meten met de Wachttoren- en Strijdkreetfetisjisten die regelmatig aan mijn deur staan. Ik geef hen graag het grote gelijk dat ze claimen, want ik ben ook van de orgaandonatie-kerk. Maar stiekem vind ik het niet gek dat mensen 'duiken' en de boodschap ontwijken.

We rammen het erin: donatie is goed, registreer je als donor, red een leven.

Wat ik mis? Serieuze belangstelling voor het verhaal van de twijfelaar. Gemeende nieuwsgierigheid naar de afweging van degene die niet wil. Moeite doen om hen tegemoet te komen in plaats van speculeren op schuldgevoelens. Want even eerlijk zijn: die 200 vermijdbare doden per jaar zijn niet het trieste gevolg van een tekort aan donororganen, maar van het feit dat die mensen een afschuwelijke nier-, long-, hart-, of leveraandoening hebben.

Waarom oppert er nooit eens iemand om een campagne 'Nee mag ook' te voeren. Nee-registranten dienen immers een prima doel. Ze besparen zowel hun naasten als zorgprofessionals een hoop ellende en gedoe als hen wat overkomt. En het zal de geloofwaardigheid van de boodschapper geen kwaad doen.

Er is nog veel te winnen; de moeite van een beetje zelfkritiek meer dan waard. Wie durft?

sterren Gepubliceerd: woensdag 24-10-2012 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Pamela Stark, Poortugaal
    29-10-2012 08:12

    Wat een verschrikkelijk goed artikel. Hier ben ik het nou hélemaal mee eens. Aandacht in overvloed voor degenen die orgaandonatie promoten, maar de interviewbundel die ik heb geschreven- Kop uit het zand - die óók meningen en overwegingen van nee-zeggers bevat, wordt te negatief bevonden. Wat jammer, want je kúnt alleen een goede afweging maken als je een keuze hébt.
'Stoppen met roken ook beter voor je nieren'

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op. Allereerst, wat is het biologische mechanisme achter de verslechterende nierfunctie? En ten tweede, waarom lijken nefrologen nog zo weinig te doen om nierpatiënten te helpen stoppen met roken?

In een recent artikel proberen de Gentenaren beide vragen te beantwoorden. Ten bewijze van de eerste vraag noemen zij een groot aantal bevindingen, variërend van een aantal moleculaire processen in de nieren waarvan inmiddels bekend is dat zij negatief beïnvloed worden door roken, tot de vaststelling dat baby's van rokende moeders een grotere kans hebben op nierproblemen later, omdat hun nieren niet helemaal zijn volgroeid.

Lees meer »

Respijtzorg noodzakelijk voor partners thuishemodialysepatiënten »

De Opvatting van Paul Erkens Partners en mantelzorgers: mogen zij ook een keertje weg? Mijn antwoord daarop is 'ja zeker'! De vraag is hoe. Ik hoop dat mijn onderstaande verhaal herkenbaar is, of minstens de broodnodige discussie in gang kan zetten om dit mogelijk te maken voor de toekomst. Sinds mijn geboorte heb ik een genetische afwijking die maakt dat je zowel nierpatiënt, als blind kunt worden. Met deze combinatie ben ik aan de slag gegaan om een leven op te bouwen.

Lees meer »

Aan de dialyse door langdurig lithiumgebruik »

Onderstaand ervaringsverhaal is ingezonden door een lezer. Hij waarschuwt ermee voor ernstig nierfunctieverlies door lithiumgebruik en benadrukt dat, zoals in zijn geval helaas is gebeurd, ook na beëindigen van de behandeling het nierfunctieverlies kan doorzetten. We hebben het artikel geanonimiseerd maar de namen van de instelling en de bedoelde psychiater zijn bij de redactie bekend. "In 2001 was ik onder behandeling van een psychiater bij een GGZ-instelling in Overijssel.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier