Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatie zonder aanzien des persoons

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

De ontwikkeling lijkt niet te stuiten. Dankzij het uitstelbeleid van minister Ab Klink (VWS) op het gebied van orgaandonatie, ontstaat ook in ons land een, legale, handel in nieren. Legaal omdat de donor geen geld ontvangt aldus de minister. Adverteren voor een donor vindt hij prima 'zolang er geen geld mee gemoeid is'.

Dat laatste is natuurlijk lastig te controleren. Weet de minister precies wat er gebeurt als de patiŽnt en de potentiŽle donor elkaar ontmoeten en samen een plausibel verhaal in elkaar draaien voor het ziekenhuis? Daar kunnen ze net zolang aan werken als ze nodig achten. Dat er ook een uitgebreid psychologisch onderzoek aan een donatie voorafgaat geeft daarin naar mijn idee geen volledig inzicht.

Bovendien zal het ook niet lang meer duren of de eerste datingsites voor nierpatiŽnten en donoren worden opgericht. Naar Amerikaans voorbeeld betaalt de patiŽnt dan een bedrag om zijn profiel tentoon te stellen en kan de donor gratis contact zoeken. Op veel datingsites zijn de dames tenslotte ook gratis welkom. De Nederlander is er klaar voor. Dat blijkt ook uit onze laatste peiling.

Maar, hoe eerlijk is het als een aantrekkelijke jonge vrouw al snel zes nieren krijgt aangeboden terwijl een uiterlijk minder goed bedeelde middelbare man of vrouw jarenlang op de site staat zonder enig succes? Samaritaanse donoren zijn alleen echt samaritaans als ze zonder aanzien des persoons handelen. Behalve bij de affaire-Adrie de Graaf is dat in ons land nu nog steeds het geval.

Dat is dus binnenkort verleden tijd. Het belangrijke deel van de beschaving dat we solidariteit noemen begint geschiedenis te worden. Met dank aan dit kabinet dat respect zo hoog in het vaandel heeft.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 07-07-2009 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • Uri, Rotterdam
    08-07-2009 00:14

    Ik heb een dubbel gevoel bij de Amerikaanse datingsite. Het wordt donoren makkelijk gemaakt om hun orgaan af te staan en patiŽnten zijn ermee geholpen.
    Ik schrok echter van de bedragen die patiŽnten moeten betalen om een profiel te mogen plaatsen. Misschien is het mijn achterdochtige karakter, maar ik krijg het gevoel dat de oprichter(s) van de site degenen zijn die financieel profiteren van patiŽnten EN donoren. Als een soort tussenhandelaar die een graantje meepikt. En zo ontstaat er dus toch een handel in organen waar geld mee gemoeid is. De patiŽnt betaalt maar al te graag een fiks bedrag in de hoop op een beter leven, zonder enkele garantie overigens. En de donor geeft vanuit zijn goedheid gratis een orgaan weg waar een (onbekende) tussenhandelaar aan verdient.
    Mocht er toch behoefte zijn aan zo'n datingsite, dan moet er m.i. op toegezien worden dat er niet aan verdiend wordt. Een initiatiefnemer kan bv. de nierstichting zijn of de overheid die de site runt op basis van giften.
Wie wil er nou een nierpatiŽnt 'cadeau'?

Redactioneel

Nierpatiënt Wim Altena is door de Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF) 'cadeau' gedaan aan PvdA-tweedekamerlid Henk Nijboer. Ook zes andere politici kregen een, chronisch zieke, patiënt cadeau. Een aardig idee, zou je zo zeggen en, eerlijk is eerlijk, het genereert wel weer de nodige publiciteit. Maar gaat het ook iets uitmaken? 

De Patiëntenfederatie Nederland is de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties. Deze koepel is niet zoals je zou verwachten een zelfstandig door de leden betaald orgaan, maar in feite onderdeel van het ministerie van VWS. Demissionair minister Schippers (VVD) van VWS bestuurt zoals bekend, vooral de kosten in de zorg met ijzeren hand. Ze doet dat op een manier die heel veel, vooral linkse, partijen niet erg aanspreekt en ook bij veel zorgverleners en patiënten niet zo in de smaak valt. 

Lees meer »

ADR: zachte feiten en harde meningen »

Redactioneel Voor- en tegenstanders van een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie bevechten elkaar te vuur en te zwaard. We ontvangen letterlijk dagelijks e-mails van voor- en tegenstanders die allemaal even overtuigd zijn van hun enige gelijk. De vrijwel fifty-fifty uitslag van de stemming in de Tweede Kamer over het wetsontwerp van Pia Dijkstra (D66) voor invoering van een ADR-systeem maakt de scheiding der geesten duidelijk zichtbaar.

Lees meer »

Wie het weet mag het zeggen »

Redactioneel Natuurlijk wil het niet zoveel zeggen, al die NEE-registreerders tijdens de afgelopen Donorweek. Maar het is wel een signaal. Jezelf voorhouden dat uit onderzoeken is gebleken dat 62 procent van de Nederlanders voor orgaandonatie en 'dus ook 38% tegen' is, betekent vertrouwen op resultaten uit het verleden. En die geven zoals we weten geen enkele garantie voor de toekomst.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier